Influensan har anlänt. Men vem bör vaccinera sig? Foto: Scanpix

Influensan är här- finns du i riskgruppen?

Uppdaterad
Publicerad

Den årliga influensan har nu nått oss och i Jönköpings län uppmanas äldre och personer i riskgrupper att vaccinera sig. Här kan du se om du finns i riskgruppen.

– I Jönköpings län har vi redan haft ett par ganska svåra fall av influensa där man behövt vård på sjukhus. Det betyder att smittan finns i Jönköpings län och det börjar bli hög tid för alla över 65 år att vaccinera sig innan vi är inne i de smittsamma helgerna kring jul och nyår, säger smittskyddsläkare Peter Iveroth i ett pressmeddelande.

Sprids via julhandel och kalas

Smitta sprids lättare när vi trängs med andra under julhandeln, umgås på kalas och runt julborden. Den som blir sjuk bör försöka undvika att smitta andra och hålla sig hemma från både shopping och jobbet.

– Man ska särskilt värna om dem som är äldre eller har nedsatt hälsa. Och om man är sjuk i influensa eller andra infektioner ska man absolut inte besöka personer som vårdas på sjukhus eller äldreboenden,  säger Peter Iveroth.

Gratis spruta för många

Vaccinationen är gratis för alla invånare i Jönköpings län som fyller 65 år i år, är äldre eller ingår i någon av riskgrupperna för influensa. Den som missat att vaccinera sig kan ringa sin vårdcentral och få tid för vaccination mot säsongsinfluensan.

– Man blir känsligare med åren och äldre som känner sig helt frisk kan ändå bli allvarligt sjuk av influensans följdsjukdomar. Så vaccinera er innan smittan nått bekantskapskretsen! rekommenderar Peter Iveroth. Vaccinet ger ett bra skydd mot influensa och blir man ändå smittad blir man oftast inte så sjuk.

Här är de som bör vaccinera sig

– Alla som fyllt 65 år. Även den som är frisk, kan bli allvarligt sjuk av influensans följdsjukdomar.

– Gravida som inte vaccinerat sig mot svininfluensa 2009 eller 2010.

– Vuxna och barn som har en kronisk hjärt- eller lungsjukdom, svårinställd diabetes, kronisk lever- eller njursvikt, nedsatt infektionsförsvar på grund av sjukdom eller medicinering, extrem fetma eller neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen samt barn med flerfunktionshinder

– Familjemedlemmar till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar och personal som vårdar personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.

Källa: Smittskyddsläkare Peter Iveroth

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.