Vid ingången till café Nyfiken och Folkets bio har något detonerat, oklart vad. Foto: SVT

Ny explosion i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Ett område vid Tändsticksområdet i Jönköping fick spärras av under fredagsmorgonen efter någon form av explosion vid Kulturhuset. Polisens bombgrupp från Göteborg kallades till platsen för att söka igenom området.

Klockan 5.03 på fredagsmorgonen larmade en privatperson om en hög smäll. Boende i området uppger att de hört en explosion vid Kulturhuset på Tändsticksområdet i Jönköping. Samtidigt utlöstes ett automatiskt brandlarm på grund av röken.

Detonation och brand

Explosionen har skett vid ingången till café Nyfiket och Folkets bio. Någonting har detonerat, men det är oklart vad som har sprängts.

– Det är en mindre detonation, en ruta har skadats. Det har även varit en mindre brand, men det är alltså ingen kraftig explosion som skett, säger Charlie Rendahl vid Polisen i Jönköping.

Polisen har under dagen omhändertagit rester på platsen efter dådet som nu ska analyseras, men konstaterar att det inte är någon mer avancerad anordning.

– Det tycks vara någon form av hemmabygge – en enklare bomb i alla fall.

Har det funnits någon hotbild?

– Nej, inte vad vi känner till, säger Charlie Rendahl.

Det ska ha funnits en person inne i byggnaden men ingen har skadats. Utifrån går det att se en ruta har krossats men i övrigt är det oklart vilka skador som uppstått.

Läs också: Kommunalråd: ”Man blir orolig”

Andra explosionen på kort tid

Tidigare i veckan sprängdes en bil i ett bostadsområde inte så långt från den här platsen. Men enligt polisen kan man inte se något samband mellan dessa båda händelser.

Polisens bombskydd från Göteborg har under morgonen varit på plats och tekniker har letat igenom området för att säkra spår. Vid niotiden på morgonen kunde avspärrningarna hävas efter att området genomsökts.

Det som skett upprör dem som jobbar i huset.

– Jag är väldigt förvånad och arg faktiskt. Varför gör man så här mot ett hus som jobbar med social verksamhet, säger Albin Gyolai, som är engagerad i bland annat ”Gemenskap i Jul”.

Söker vittnesuppgifter

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse, och kommer under dagen att genomföra dörrknackning i området. Någon misstänkt finns inte i nuläget.

– Vi är intresserade av om folk har uppgifter att lämna. Man kan i så fall vända sig ringa 11414, säger Charlie Rendahl.

Finns det några vittnesuppgifter så här långt?

– Ja, det finns några iaktagelser från folk som hört explosionen och sett branden, men i övrigt vill jag inte gå in mer på detaljer.

Har ni gett några råd till dem som jobbar här, hur de ska bete sig?

– Nej, utan verksamheten kommer fortsätta som vanligt här idag, det finns ingen fortsatt hotbild som vi kan se.

Ökad tillsyn

Jönköpings kommun som äger fastigheten, kommer nu i helgen att öka tillsynen genom vaktbolag.

– Det är vår rutin när våra fastigheter drabbas på olika sätt. Det innebär att vi sätter in en extra yttre tillsyn på objektet, säger Fredric Jonsson som arbetar med trygghet och säkerhet i Jönköpings kommun.

Gör ni något annat för att stärka säkerheten?

– Vad vi gör i övrigt i sådana fall kommenterar vi inte. Det här är i rollen som fastighetsägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.