Nya hastighetsskyltar har inte haft effekt

Uppdaterad
Publicerad

Strax före årsskiftet ändrades hastigheten från 50 kilometer i timmen till 40 eller 60 på vissa vägsträckor i Jönköping och Huskvarna.

En omställning som än så länge inte riktigt gett önskad effekt, enligt trafikingenjör Johnny Hjelmrin.

– Hastigheten har förändrats marginellt, säger han.

”Riktigt, riktigt rörigt”

På flera sträckor har hastigheten ändrats men bilisterna är inte med på noterna. Bilister som SVT Nyheter Jönköping talar med upplever i stället trafiksituationen förvirrande.

– Det är riktigt, riktigt rörigt. Ibland är det 40, sedan är det 60 och 30. Man vet inte vilken hastighet det är, säger Magnus Kling

Maria Walldén kör ofta i centrala Jönköping. Inte heller hon tycker att den nya skyltningen är särskilt lyckad.

– Det går alldeles för fort här fortfarande. Det var bra som det var innan.

Erkänner nederlag

Johnny Hjelmrin på Jönköpings kommun håller med om att skyltningen gett liten effekt.

– Sätter vi 40 brukar hastigheten sjunka med en till två kilometer i timmen. Höjer vi till 60 höjs farten lika mycket så det är små förändringar.

Krävs mer en siffror på skyltar

De vägsträckor där det faktiskt märks en väsentlig skillnad i hastigheten är de som i kombination med ny skyltning även fått åtgärder i form av vägbulor eller avsmalningar. Ett exempel är Ådalsvägen i Huskvarna.

– Där har vi fått en del kritik för att vi gjort för många åtgärder men mätningar visar att endast 13 procent kör för fort. Tidigare var siffran 70, så där märks en tydlig positiv effekt, säger Johnny Hjelmrin.

”Vi visste det, men...”

Men på de sträckor som endast fått nya skyltar är förändringen alltså marginell.

– Det visste vi innan, men vi har koncentrerat oss på att göra åtgärder på de gator som har många oskyddade trafikanter.

Så egentligen skulle man kunna haft kvar de gamla 50-skyltarna?

– Ja, det hade inte förändrat hastigheten särskilt mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.