• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: Ulrica Abrahamsson /SVT

Nytt allaktivitetshus i Anderstorp

Uppdaterad
Publicerad

Efter att i många år tänkt att ”det finns inget att göra i Anderstorp” tog Roger Collryd saken i egen hand och började jobba för att skapa ett allaktivitetshus på orten. Och sedan en tid tillbaka står det färdigt.

En mötesplats för alla i Anderstorp. Oavsett om du är ung, gammal, är nyanländ eller svensk. Så beskriver Roger Collryd verksamheten i den gamla industrilokalen intill idrottsplatsen i samhället.

Allaktivitetshus

Det finns väldigt många idrottsföreningar i Anderstorp. Men det finns ju de som inte gillar idrott och jag vill skapa något för alla. Helst inriktat på kultur med musik, dans och konst. Vi håller också på att starta en radio- och tv studio. Sen har vi också biljardbord, pingis och minigolf. Vi vill gärna att människor själva kommer med förslag på aktiviteter. Det viktigaste är det sociala – att människor möts och umgås, säger Roger Collryd.

Nya möten

När vi är på besök är det en blandning av folk i lokalen. Ahmad Hassani från Afghanistan är på besök för första gången.

– Här finns en hel del aktiviteter och jag har mött nya människor och det är bra. Många svenska barn träffar också nyanlända barn och får kompisar, säger han.

– Det är kul. I början kommunicerar vi med teckenspråk och det brukar gå bra, säger Alvin Nordin som bland annat fått en ny kamrat från Syrien.

Har själv finansierat verksamheten

Det är Roger Collryd som själv finansierat verksamheten som hittills kostat ett par hundra tusen. Men han hoppas nu att andra på orten, privatpersoner eller företag, är beredda att också ställa upp.

– Vi har startat samarbete med olika föreningar – bland andra flyktinghjälpen och kvinnojouren – som bidrar med aktiviteter och idéer. Men vi vill ha flera kreativa samarbetspartners, säger Roger Collryd.

För att nå så mycket folk som möjligt så har samarbete med flera organisationer bland andra kvinnojouren och flyktinghjälpen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.