Nytt fruktat fårvirus ger missbildade foster

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt virus som sprids via svidknott och smittar får, getter och nötkreatur har nu för första gången konstaterats i Sverige.

Viruset  kan orsaka att dräktiga djur föder missbildade foster och det finns farhågor om stora utbrott under nästa år.

Göran Roman är får- och köttdjursbonde från Kaxholmen utanför Jönköping. Han konstaterar att ett utbrott i de egna besättningarna skulle kunna få stora konsekvenser för hans verksamhet.

– Ekonomiskt skulle det bli en katastrof vid ett större utbrott. Och det är ju även tråkigt när djuren mår dåligt.

Finns över hela sydsverige

Schmallenbergviruset konstaterades första gången 2011  i Tyskland, Belgien och Holland. Därefter har det spridits i en rasande takt och när mätningar gjordes nu i november fanns det över hela sydsverige och också i de andra nordiska länderna.

– Nästan samtliga besättningar i sydsverige är idag positiva för viruset så vi kommer definitivt få stora utbrott nästa år. Men en tröst i bedrövelsen är att om en besättning en gång drabbats så är den immun mot ny smitta en längre tid, säger Bengt Larsson, smittskyddsexpert vid Jordbruksverket.

Jönköpingsnytt: Hur drabbar viruset djuren?

De får feber och diarre som är övergående. Värre är att fostret drabbas och ofta blir missbildat. Till exempel med vattenskalle och förvridna ben,

Finns inget skydd

Det går idag inte att skydda djuren från viruset.

– Det sprids ju med knott och de tar sig in överallt. Och det finns ingen medicin eller vaccin mot viruset, säger Bengt Larsson.

Jordbruksverket befarar att det kommer att bli stora utbrott nästa år men inför inga restriktioner för djurägare. Det finns inget som tyder på att viruset kan smitta människor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.