Foto: Erik Mårtensson/Mikael Fritzon/TT

Olausson och Stillman lämnar HV

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att de assisterande tränarna Fredrik Stillman och Fredrik Olausson båda lämnar sina uppdrag i HV71.

Det har spekulerats i deras avgång under en längre tid och idag meddelade HV71 att de nu lämnar sina uppdrag.

– Det är tråkigt och vi hade gärna sett att de var kvar, säger Agne Bengtsson, klubbdirektör i HV71 i ett pressmeddelande.

– Nu blir det inte så och det har vi haft på känn under en tid och även haft med i beräkningen när vi formar den framtida ledarstaben, säger Agne Bengtsson.

– Orsaken till att de båda assisterande tränarna nu slutar är att de har sett sig som ett tajt team tillsammans med huvudtränaren Andreas Johansson, och när han slutade såg de det som svårt att fortsätta, säger klubbdirektör Agne Bengtsson till SVT Nyheter Jönköping.

Har inte lyckats övertala tränarna

Enligt honom har HV försökt övertala dem att stanna kvar, men sedan en tid tillbaka har det stått klart att man inte skulle lyckas med det.

Vad det gäller nytt tränarteam så är det fortfarande inte klart inför den kommande säsongen, men ska enligt klubben presenteras inom kort.

– Vi har sagt att det ska vara löst innan spelarna återsamlas på måndag, säger Agne Bengtsson, som inte vill precisera mer.

Vi har efter beskedet sökt både Fredrik Olausson och Fredrik Stillman utan att lyckas.

Om Fredrik Stillman

Fredrik Stillman har ibland kallats Mr. HV och spelade många år i laget. Det senaste året har han varit assisterande tränare för HV71.

Han är född 22 augusti 1966 i Jönköping och var aktiv ishockeyspelare fram till 2000 då han ådrog sig en axelskada. Hans tröja hissades 2001 i Kinnarps arena och efter sin aktiva spelarkarriär har Stillman både varit sportchef och tränare för HV71. 2008 vann HV71 SM-guld, klubbens tredje genom tiderna, blev Stillman trefaldig mästare – som spelare, tränare och sportchef.

Förutom karriären i HV71 spelade Fredrik Stillman under två säsonger, 1995/1996 och 1999/2000 för Berlin Capitals i den tyska ligan DEL. Han har även totalt spelat 156 matcher med Tre Kronor.

Om Fredrik Olausson

Fredrik Olausson har det senaste året varit assisterande tränare för HV71. Han är en före detta professionell ishockeyspelare.

Han är född 5 oktober 1966 i Dädesjö och fostrades i moderklubben Nybro IF och spelade senast i Färjestads BK innan han var tvungen att lägga av på grund av en allvarlig leversjukdom säsongen 2006/2007.

Efter en levertransplantation kunde han återvända till ishockeyn, men då som tränare och säsongen 2009/2010 tog han över som backtränare för HV71.

Han har en gedigen karriär i Tre Kronor och NHL. Endast två svenska backar har gjort fler poäng än Olausson under sin NHL-karriär: Nicklas Lidström och Börje Salming. Totalt gjorde han 147 mål och 434 assist för 581 poäng på 1022 NHL-matcher.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.