Foto: Lars Pehrson / TT

Osäkert med barns skolgång i skyddat boende

Uppdaterad
Publicerad

Endast tre av länets tretton kommuner har utarbetade rutiner när det gäller att säkra skolgång för barn i skyddat boende. – Det är ett allvarligt problem, säger Carina Hällberg på Socialstyrelsen.

Siffrorna kommer från Kolada och har sammanställts av Nyhetsbyrån Siren. De visar att det endast är 16 procent av kommunerna i landet totalt som har en aktuell rutin för dessa barns skolgång.

I Jönköpings län har Eksjö, Gislaved och Jönköping aktuella rutiner. Aneby kommun har inte svart i undersökningen och resten, nio kommuner saknar alltså rutiner för att säkra skolgången för barn som lever under skydd.

– Den som har utsatts för våld blir ofta den som får fly från sitt hem, ofta då tillsammans med barn. För ett barn innebär det att ryckas upp från sin vardagliga miljö – sitt hem och sina saker, kamrater och skola. I den turbulens som kan uppstå vid en hastig flytt är ett barns behov av kontinuitet och normalitet i vardagen viktig. Och här fyller skolan en avgörande funktion. Det är också en rättighet att gå i skolan, säger Carina Hällberg, kontaktperson för vålds- och brottsrelaterade frågor på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

”Allvarlig problem”

Skillnaden mellan länen är stor. I Kronobergs län svarade 43 procent att de har en aktuell rutin medan motsvarande siffra i Gävleborgs län är noll. Uppgifterna från Kolada kommer från undersökningen Öppna jämförelser: Våld i nära relationer 2016, som tas fram av Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting (SKL). Resultaten bygger på en enkät till landets kommuner.

– Det här är ett allvarligt problem och tyvärr har siffran legat lågt under flera års tid. Kommunerna måste säkra att barnen verkligen får gå i skolan, säger Carina Hällberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.