Foto: TT

Pirat-tv dom överklagas till hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Domen i fallet där två män dömdes för att ha sålt utrustning så att hundratals personer kunnat se betal-tv utan att betala till bolagen, överklagas till hovrätten. Det är åklagaren och en man i 50-årsåldern som ansågs vara skyldig till att bland annat ha sålt avkodningsutrustning som överklagar domen.

Sammanlagt fyra män i Jönköping åtalades efter en omfattande polisutredning för att ha varit inblandade i en stor härva med pirat-tv. Två av männen dömdes till villkorlig dom och skadestånd i mångmiljonklassen, medan de två övriga fick dagsböter.

Alla fyra männen dömdes för brott mot lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning. Men bara två av männen ansågs av tingsrätten vara skyldiga till att ha sålt utrustning vidare och ha organiserat så att hundratals andra har kunnat se kodade kanaler utan att betala till bolagen.

Överklagar

De båda dömdes till villkorlig dom och till att gemensamt betala 16,9 miljoner kronor i skadestånd till bolagen Comhem, Canal Digital och Viasat.

En av de männen överklagar domen och vill frias från att ha organiserat och drivit nätverket. Han vill också att hovrätten ogillar skadeståndskravet. Han menar att han bara använt avkodningsutrustning för eget bruk, vilket han erkänt och accepterar böter för.

Högre skadestånd

Åklagaren Henrik Rasmusson har också överklagat och yrkar att männen döms till fängelse och ett betydligt högre skadestånd.

– Jag menar att rör sig om ett stort nätverk och att verksamheten pågått under lång tid, säger Henrik Rasmusson.

Betal-tvbolagen vill ha ett skadestånd på 98,5 miljoner kronor och åklagaren vill att hovrätten dömer ut hela skadeståndskravet.

Dagsböter

Men försvaret menade under rättegången det bara varit ett kompisnätverk och att åklagaren inte kunnat styrka hur många användare som utnyttjat tjänsten eller hur lång tidsperiod pirat-tv nätverket funnits.

De två andra männen dömdes enbart till 50 dagsböter för att själva ha använt de pirattillverkade korten. De domarna överklagas inte av åklagaren.

Läs mer:

Yrkar på skadestånd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.