Foto: Johan Nilsson/SVT

Polisen ska synas med nytt blåljus

Publicerad

Polisen i länet har nu ett nytt blått ljus på sina bilar för att synas bättre. Det handlar om ett svagare blått sken på bilens tak, som kan användas när det inte är ett skarpt läge, utan för att visa närvaro.

Polisen provar det här ljuset som kallas ”cruise light” sedan en vecka tillbaka.

– Det handlar om att påkalla uppmärksamhet, kanske får det en och annan att se oss bättre och kanske sänka hastigheten till exempel, säger Magnus Grahn, presstalesperson på polisen.

Magnus Grahn säger samtidigt att det kanske kan missuppfattas av allmänheten och att människor tror att det handlar om en utryckning eller om att stoppa någon bilist. Så är alltså inte fallet med det nya ljuset. Det är ett svagar blått ljus uppe i bågen på polisbilens tak och det lyser med ett fast sken.

– Det är alltså inte blinkande och har ingen signal. Det är bara ett sätt att tydligare visa att vi finns på plats. Ett sätt att öka tryggheten i samhället, säger Magnus Grahn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.