Bortirrad utterunge räddad – två dagar i rad

Uppdaterad
Publicerad

Två dagar i rad har länsstyrelsen i Jönköping fått rycka ut för att rädda samma utterunge som kommit bort från sina föräldrar. Nu ska den få ett nytt hem. – Det är första gången som vi har fått ta hand om just en utterunge, säger Jens Mattsson på länsstyrelsen.

Utterungen hittades igår under en container i centrala Tranås. Länsstyrelsen kontaktades och Jens Mattsson åkte ut för att se till den.

– Den hade inga föräldrar i närheten vad vi kunde se så vi plockade in den, kollade upp så den mådde bra och gav den lite mat i form av hundmjölksersättning.

Utterungen placerades sedan ut igen i ett område där det är känt att det finns vuxna uttrar. Men under torsdagen inkom återigen samtal om en upphittad unge.

– Räddningstjänsten i Tranås fick rycka ut och hämta den och när jag kom dit låg den ihop kurad i en av brandmännens hjälmar.

Transport till Norden ark

Den här gången fick den två månader gamla uttern följa med Jens Mattsson till länsstyrelsen i Jönköping. Nu har den återigen fått mat och ligger och slumrar i en bur.

Imorgon fredag kommer den att transporteras till Nordens ark där den kommer att få stanna till den klarar sig själv ute i det vilda.

– Den ska ut i naturen igen så fort den kan fånga fisk vilket är dess naturliga föda. På Nordens ark får den anpassa sig till det livet.

Är det inte lätt att man fäster sig ved en sådan här lite krabat?

– Jo, den är otroligt söt så klart, men vi är noga med att vilda djur ska få förbli vilda. Därför ger vi dem aldrig några namn heller.

Vanligtvis brukar ungar till vilda djur inte omhändertas på det här sättet av länsstyrelsen men uttern är fortfarande relativt ovanlig, om än inte fridlyst, så beslutet togs att rädda den.

– Idag när den hittades igen var det kråkor som flaxade omkring den så det är inte säkert att den hade klarat sig annars.

Ska lämnas i naturen

Länsstyrelsens råd är att inte plocka upp vilda djurungar som tillsynes är övergivna. Föräldrarna kan finnas i närheten och det blir svårare för dem att hitta sina ungar.

– Djuren har klarat det här själva i alla år och kommer att göra det i fortsättningen också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.