Regionen storsatsar på järnvägsnätet

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköping meddelade på onsdagen att man vill satsa en halv miljard kronor på länets järnvägsnät.

– Med ett beslut i denna storleksordning tar vi ytterligare ett viktigt steg i framtidsbygget av Sveriges fjärde tillväxtregion, säger regionstyrelsens ordförande Malin Wengholm (M). Nu gäller det att man på nationell nivå ser potentialen i en stärkt infrastruktur i länet.

Upprustning av Y:et

Satsningen innebär att Region Jönköpings län tillsammans med berörda kommuner lovar att bidra med 500 miljoner kronor till fortsatt upprustning av det så kallade Y:et. Det innebär elektrifiering av banan Värnamo – Jönköping och Vaggeryd – Nässjö, nybyggnation av sträckan Byarum – Tenhult samt mötesstation på Jönköpingsbanan.

– Det här är avgörande och helt nödvändiga investeringar för ett välfungerande järnvägsnät för person- och godstrafik, på banor som är utpekade som nationell brist, säger Rune Backlund (C), ordförande i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö.

Hållbara transporter

I den regionala utvecklingsplanen lyfts infrastrukturen fram med ambitionen att göra länet mer tillgängligt med snabba och hållbara transporter.

– Jönköpings län är ett stort logistikcentrum och investeringen är viktig för godstrafiken, där stora volymer kan flyttas över från väg till järnväg, säger Rune Backlund.

Totalt ska det investeras 1400-1900 miljoner kronor, varav alltså en tredjedel kommer från Regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.