Rutten byggnad möter Jönköpings turister

Uppdaterad
Publicerad

Många turister som kommer till Jönköping med tåg möts av en sliten perrongbyggnad med skräp och fågelbajs. Sedan flera år hålls det ruttnande taket uppe av tillfälliga järnstöttor. – Det matchar inte en sådan vacker stad och denna fantastiska utsikt, säger Tanja Khydyakova från Västerås som är på besök i Jönköping.

Det räcker med ett steg ut på perrongen för att upptäcka skräp, fågelbajs och den slitna perrongbyggnaden.

– Det är inte fräscht. Det ser likadant ut på hela stationen tyvärr, säger Tanja Khydyakova, som efter några dagar i Jönköping snart ska ta tåget hem till Västerås igen.

På ena sidan rälsen ser man Vättern med vidunderlig usikt och på andra sidan en perrong där taket på flera ställen stöttas upp av järnstolpar. Så har det sett ut i flera år. Dessutom möts tågresenärerna i Jönköping av överfyllda soptunnor och intorkat duvbajs på perrongen. Sofi Holmberg från Västerås störde sig mest på fågelbajset. 

– Det känns som det är en fin stad så det här förstör lite säger hon.

”Vi har gjort vad vi kan”

Trafikverket som äger byggnaden och ansvarar för underhållet bekräftar att järnstolparna stöttat upp taket i något år. Först under hösten är en upprustning på gång. Ny färg och nya stolpar planeras.

Varför har det tagit sådan tid?

– Det finns en investeringsprocess i trafikverket som ibland kan ta lång tid och vi har gjort vad vi kan för att hålla saker så bra som möjligt under tiden, säger Linda Carlén, stationsförvaltare på trafikverket.

Enligt trafikverket finns det inte några risker med att taket ser ut som det gör.

– Vi  har inventerat plattformstaket så det gör det inte.

Trafikverket ser inga risker

Perrongen städas fem dagar i veckan då bland annat sopor töms och fimpar plockas bort, men fågelsbajset är inte prioriterat.   

Johanna Eriksson flyttade till Jönköping för något år sedan och hon tycker att miljön på stationen sänker betyget för Jönköping som stad.

– Det är fint mot vättern men mot perrongen kan det se bättre ut. Det är mycket fågelbajs och överfyllda soptunnor bland annat.

Hur ser du på att många upplever att det skämmer Jönköping?

Det kan jag förstå och det är inte alls roligt, men nu försöker vi åtgärda det så att det blir så bra som möjligt, säger Linda Carlén på trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.