Barnen får hjälp att bearbeta det de varit med om. Foto: SVT

Så hjälper de barnen efter tragiska olyckor

Uppdaterad
Publicerad

Ambulans och räddningstjänst i Jönköping har börjat använda en ny metod för att ta hand om barn när en nära anhörig omkommer i en olycka. Metoden har visat sig vara lyckad och nu sprids den över landet.

– Det här borde gjorts för länge sedan, säger ambulanssköterskan Lenita Petersson.

Det kan handla om trafikolyckor, olyckor i hemmet eller kanske självmord. Under sina 15 år som ambulanssjuksköterska i Vetlanda har Lenita Petersson träffat många barn som drabbats när en förälder eller nära anhörig plötsligt gått bort.

Och många gånger glöms barnen bort i all uppståndelse vid en olycksplats.

– Vid en tragisk händelse där någon hastigt har avlidit är det ingen som riktigt har fångat upp de här barnen. Många tänker, att det är väl någon annan som hjälper dem, elevhälsan, goda grannar eller någon annan. Det fanns liksom ingen rutin för vem som ska hjälpa barnen med deras sorgearbete.

”Regelbunden kontakt”

Men 2013 fick dåvarande landstinget i uppdrag från Socialstyrelsen att se över sina rutiner. Det resulterade i ett projekt som syftade till att sätta fokus på barnen. Och det blev ett lyckat projekt som nu blivit rutin.

– Vi som ambulanspersonal ska efter en olyckshändelse där barn är anhöriga kontakta vårdcentralen som ser till att familjen blir uppringd inom 72 timmar. Därefter hålls regelbunden kontakt i upp till ett år, säger Lenita Petersson.

Hon menar att den stora skillnaden nu är att en sörjande familj inte själva aktivt behöver hitta hjälp utan blir istället uppringda. En enkel metod som det ändå tagit lång tid att få fram.

– Det här borde gjorts för länge sedan, men det är ingen som direkt har tänkt på barnen förut, säger Lenita Petersson.

– Man har tänkt att man ska bespara barnen och inte prata med dem om sorg eller kanske att de inte förstår. Men det är klart att de gör.

”En utpekad arbetsuppgift”

Och även räddningstjänsten har i samarbete med ambulanspersonalen ändrat sina rutiner och utser numera en särskild barnansvarig vid varje utryckning.

– Till viss del har vi gjort det förut också men nu är det en utpekad arbetsuppgift som man ska genomföra i alla lägen där det finns barn med. Se till att de blir omhändertagna och att någon har tagit kontakt med dem, säger Annie Lees, folkhälso- och krisberedskapssamordnare på Höglandets räddningstjänstförbund.

Varför är det här så viktigt?

– För att undvika negativa konsekvenser i längden. Ett snabbt och bra omhändertagande hindrar negativa konsekvenser på lång sikt.

Lenita Petersson håller med:

– Barn till föräldrar som hastigt avlider kan senare i livet få koncentrationssvårigheter, aptitrubbningar, ångest, social tillbakadragenhet. Det är också står risk att de begår självmord. Får barn rätt stöd så påverkar det hela deras utveckling.

”Har gått i bräschen”

Metoden används nu på flera håll i Jönköpings län och ska spridas även till andra delar av landet.

– Jönköpings län har gått i bräschen för det här arbetet och nu får det spridning. Vi är på turné i landet för att berätta om det här för andra landsting och regioner, säger Linda Frank, projektledare ”Barn som anhöriga”.

– På många ställen finns det bra akutstöd vid stora händelser men inte vid den lilla olyckan hemma hos familjen och det är där det brister, säger Lenita Petersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.