Så undviker du inbrott

Uppdaterad
Publicerad

Inför midsommarhelgen går polisen i Jönköping ut med flera tips på hur man bäst undviker påhälsning av tjuvar i sin bostad och det finns några enkla och konkreta råd.

”Nu är det midsommar och många reser bort. Även inbrottstjuvarna är ute och rör på sig under helgen men med andra tankar”, skriver polisen på facebook.

– Det är ofta så vid storhelger när folk är borta att inbrotten ökar, säger Lasse Johansson, polisens presstalesman i Jönköping.

Enligt polisen är det viktigt att tänka på att bostaden är låst innan avfärd. Har man grannar är det bra att berätta att man åker iväg. De som spenderar midsommar hemma bör vara vaksamma och notera om någon okänd rör sig vid grannens hus. Polisen uppmanar att kontakta dem, hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Den senaste veckan har det inträffat flera inbrott i länet. Bland annat i Hovslätt utanför Jönköping och på Höglandet.

Kan inte se obebott ut

Innan semestern ska man få det att inte se obebott ut. ”Låt leksaker ligga kvar på gräsmattan, låt tvätten hänga kvar. Tänk även på att stänga fönster och balkongdörrar till lägenheter, skriver polisen.

Ett vanligt misstag som många gör är att berätta att man åker i väg för en stor massa.

– Lägg inte ut på sociala medier att du är bortrest. Meddela dina vänner på annat sätt istället, säger Lasse Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.