Se filmen om hur systemet ska fungera! Foto: SVT Design

Så ska ambulansen kunna varna bilister i närheten

Uppdaterad
Publicerad

Utryckningsfordon kan få lättare att ta sig genom tät trafik. Med en ny uppfinning som nu ska testas i ambulanser i bland annat Jönköping sänds en varning till bilradion i framförvarande fordon.

Det är grupp studenter vid Tekniska Högskolan i Stockholm, KTH, som har utarbetat systemet som kan sända ett kort varningsmeddelande till fordon i närheten direkt från utryckningsfordonet.

– Det är en väldigt enkel procedur, man trycker bara på en knapp så går systemet igång och sänder ett förinspelat meddelande. Det går bra att göra under färd, menar Daniel Lilja som är verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Jönköpings län.

Daniel Lilja, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Jönköpings län. Foto: SVT

Tanken är att ge trafikanterna 10-15 sekunders förvarning för att hinna lämna fri väg vid till exempel korsningar eller i tät trafik. Systemet använder RDS-funktionen i bilarnas ljudsystem och ska även kunna varna för en pågående räddningsinsats, till exempel en olycka på vägen. RDS-systemet är samma system som exempelvis Sveriges radios trafikinformation skickas ut i och för bilar som har funktionen så bryter det in i det man lyssnar på.

Förhoppningen är att det nya systemet ska öka både framkomligheten och säkerheten vid utryckningar.

– Det flesta fordon har ju RDS-funktion i sitt ljudsystem eller bilradio. Vi tänker att när behovet är påkallat så kan man utnyttja den här funktionen, säger Daniel Lilja.

Anpassar automatiskt räckvidden

Alex Hedberg, en av upphovsmakarna till systemet, menar att de har utvecklat det så att det ska automatiskt sända till just de trafikanter som behöver få informationen. Till exempel tar systemet hänsyn till hur snabbt utryckningsfordonet kör och vilken hastighetsbegränsning som gäller på vägen. Om utryckningsfordonet kör på en motorväg i hög hastighet sänds varningssignalen upp mot 1.000 meter, medan det på en mindre gata är lämpligare att sända bara 100 meter. Det spelar heller ingen roll om trafikanterna lyssnar på radio, CD eller annat i bilens ljudsystem. Det räcker med att det är påslaget och har RDS-funktion.

– En funktion som vi vet uppskattas av räddningspersonal är att kunna varna för att en räddningsinsats pågår utmed vägen, vi hoppas att det ska kunna minska olyckor med räddningspersonal inblandad, säger Alex Hedberg.

Hoppas ha systemet i bruk 2018

Systemet som kallas Evam testas i utryckningsfordon under våren och sommaren i Stockholm, Göteborg, Blekinge,

Foto: Kristin Renulf/SVT

Gävle och Jönköping. För att  tas i bruk i full skala krävs tillstånd från Post- och telestyrelsen, och till exempel ambulanssjukvården i Jönköping hoppas på att kunna använda systemet inom ett år. 

– Min förhoppning är att det ger ökad framkomlighet och bättre trafiksäkerhet. Vi eftersträvar ju inte höga hastigheter under utryckning utan ett flyt i trafiken och vi hoppas att vi kan nå det, menar verksamhetschefen för ambulanssjukvården i Region Jönköpings län, Daniel Lilja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.