Livsmedelsverket menar att lunchen serveras för tidigt och att barnen riskerar att gå miste om viktig näring. Foto: SVT

Tidig lunch problem för skolbarnen

Uppdaterad
Publicerad

Flera skolor i Jönköpings län serverar barnen lunch innan klockan 11.00. Detta trots att Livsmedelsverket menar att det är för tidigt och att barnen riskerar att gå miste om viktig näring.

– Eftersom vi har många lektioner borde vi ha lunch senare så man hinner bli hungrig, säger Joline Persson, som går i årskurs 3 på Handskerydsskolan i Nässjö.

3-klassarna på Handskerydsskolan i Nässjö äter lunch vid 11-tiden varje dag men är inte först in i matsalen. Det är förskoleklassen som äter klockan halv elva. Den här dagen serveras det broccolisoppa och Joline är hungrig eftersom klassen haft gympa före maten. Men allt för ofta är hon inte det när lunchen serveras. 

– Det kan vara lite tråkigt att behöva äta, men jag brukar ta lite grönsaker så jag får i mig något i alla fall, säger hon.

”Är ett pussel”

Flera skolor i länet säger att de på grund av logistik och platsbrist i matsalen tvingas lägga lunchen redan vid halv elva, då till de yngsta barnen som går i förskoleklass, men det strider alltså mot Livsmedelsverkets riktlinjer som säger att lunchen bör ätas någon gång mellan 11.00 och 13.00 på dagen.

Britt-Mari Zander arbetar som kostekonom i Nässjö med ansvar för måltiderna och hon tycker det är olyckligt att barnen måste äta tidigare än vad som rekommenderas.

– Vår önskan vore att få till det så att de äter tidigare på dagen, men det är ett pussel att få ihop det. Vi jobbar alla för att barnen inte ska äta före klockan elva, säger hon.

”Det är jättesynd”

Flera skolor har samma bekymmer runt om i landet, enligt Livsmedelsverket.

– Jag tycker det är jättesynd för det är viktigt att vi ger barnen rätt förutsättningar och det gör vi genom att servera maten när barnen är hungriga och det är inte alla som är så tidigt på dagen, säger Anna-Karin Quetel, nutrionist vid Livsmedelsverket.

Viktigt med lunch

Verket förespråkar att varje elev ska kunna sitta vid bordet cirka 20 minuter och utöver det ska de ha tid att ta mat och lämna in sin disk. Deras undersökning av barns matvanor visar att många elever äter alldeles för lite till skollunch. För Joline Persson blir det oftast flera mackor när hungern sätter in på eftermiddagen.

– Kanske tre mackor och ett knäckebröd, säger hon.

Anna-Karin Quetel på Livsmedelsverket menar att det är en fara med att barnen inte äter lunchen.

– Lunchen innehåller ju andra typer av näringsämnen än vad en mackmåltid gör och den lagade maten ger barnen den viktiga näring som de behöver, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.