Foto: Anders Wiklund /TT

Skräpet ska bort från stränder i länet

Publicerad

I samband med Strandens Dag som infaller på lördagen kommer ungdomar och frivilliga runt om i världen att plocka stränderna rena från skräp. Även här i länet kommer flera stränder att städas. – Det blir ett bra sätt att umgås och samtidigt göra en insats för miljön, säger Monica Karlsson ledare i Waggeryds IK som deltar i strandstädningen.

Strandens Dag är den största internationella insatsen som görs för att minska marin nedskräpning. Ungdomar och frivilliga över hela världen ger sig ut samma dag för att plocka skräp på stränderna. Förra året deltog över en halv miljon ungdomar som tillsammans samlade ihop ungefär fem miljoner ton skräp.

– Vi var med för några år sedan och nu kände vi att det var dags igen, säger Monica Karlsson, ledare för damlaget Waggeryds IK.

50 stränder städas

I år deltar mer än 1 500 idrottsungdomar från ett 60-tal olika föreningar över hela Sverige. Städningarna är redan igång på flera håll i landet och i samband med Strandens dag görs en extra stor insats på 50 stränder, från Kiruna i norr till Ystad i söder.

Damlaget från Vaggeryd kommer städa stränderna vid Hjortsjön och Fågelforsdammen. Ungdomar från Jönköpings Södra och Assyriska Öxnehaga kommer städa Munksjön och Rocksjön i Jönköping och i Nässjö kommun är det Nässjö City IF som städar Malmbäcksån och Forssjön från skräp.

– Strandstädningen är ett bra sätt att få ungdomar att ta ansvar för miljön. Det gör att de blir mer medvetna om problemet med nedskräpning och bidrar till en hållbar utveckling, säger Mats Wesslén, vd på Städa Sverige, som tillsammans med Returpack/Pantamera står bakom initiativet i Sverige.

Flera vinster

Monica Karlsson i Vaggeryd säger att damlaget ser det som en trevlig aktivitet att göra tillsammans. Det blir det en slant till föreningskassan för arbetet, men framförallt finns andra vinster, menar hon:

– Det blir en lagom promenad och lite träning också. Det blir gemenskap för laget med gemensam lunch efteråt och som sagt dessutom en insats för miljön!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.