En del av det drygt 13 meter långa konstverket ” Främmande strand”. Foto: Jönköpings kommun

Söker ny ägare till nio ton tungt konstverk

Publicerad

Sedan Kungsängsskolan i Jönköping revs 2010 och konstverket monterades ner, har det legat nedpackat. Ingen ny lämplig placering för det nio ton tunga mosaikverket har hittats. Kommunen gör nu ett sista försök att hitta en ny ägare, annars kommer det förstöras.

Konstverket ”Främmande strand” platsmonterades i skolan av konstnären Folke Eriksson för 53 år sedan. Verket är en mosaikvägg som är 13.5 meter lång och 3.5 meter hög.

Vid rivningen av Kungsängsskolan beslutade dåvarande kulturnämnden att en nyplacering skulle försöka hittas. Det visade sig vara lättare sagt än gjort.

– Förvaltningen har genom åren gjort stora ansträngningar att hitta en ny plats där konstverket kunde hänga. Tyvärr har man inte lyckats. Nu har verket legat nedpackat i snart sju år och vi känner därför att vi behöver agera. För en symbolisk summa överlåter vi konstverket till den som kan ta hand om det på ett bra sätt, säger Peter Jutterström, ordförande i kultur- och fritidsnämnden (M).

”Som bredsidan på en buss”

Just nu ligger verket nedmonterat i 13 pallar som var och väger 750 kilo. Och efter snart sju års sökande efter en ny ägare ger Jönköpings kommun snart upp.

– Utmaningen är att det är mycket få inomhusutrymmen som är så stora att de rymmer verket. Ursprungligen är det ju platsspecifikt. Det är svårt att förstå hur stort det är, men som bredsidan på buss ungefär, säger Kari Ruokola, kulturutvecklare i Jönköpings kommun.

Har det funnits några intresserade under årens lopp?

– Ja, det har funnits ett par stycken. Men en placering skulle vara på en vägg utomhus och det går ju inte. Och vid ett annat tillfälle var väggen alldeles för liten.

Kommer förstöras

I en tjänsteskrivelse föreslås idag att konstverket ska avregistreras från kommunens konstsamling, vilket innebär att det kommer förstöras om ingen ny placering hittas före den 30 april.

– Det känns definitivt inte trevligt. Det är inget vi vill men vi upplever inte att det leder någon vart om vi har kvar det några år till.

Vad har ni satt för pris på det?

– Det kan jag inte svar på, men om någon tar väl hand om det så krävs inget större pris. Det är viktigare att det bevaras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.