Foto: Johannes Tolf

Tidningsförsäljning ska hjälpa tiggare från gatan

Uppdaterad
Publicerad

Kön ringlade lång utanför Frälsningsarmens lokal i Huskvarna på onsdagsmorgonen när intresserade fick anmäla sig till att sälja tidningen ”Folk er folk”.Tanken är att de som idag tigger i stället ska kunna tjäna pengar på försäljning.

Frälsningsarmens koncept bygger på ungefär samma princip som för tidningen Faktum. Den som amäler sitt intresse och utses till auktoriserad säljare av tidningen får en typ av legitimation och kan då köpa tidningen för 25 kronor styck. Försäljningspriset är sedan det dubbla – 50 kronor ut till kunden. Vinsten går sedan till den som säljer tidningen.

Det allra första numret kommer dock att kosta hundra kronor ut till kunden, eftersom det är extra tjock och genomarbetat. Tidningen belyser sociala frågor.

Tiggare i Jönköping

Vill sälja

Och intresset var stort. Flera romer som stod i kön berättade att de mycket hellre önskar tjänar pengar på försäljning än att sitta på gatan och tigga. Silvia Cocor var en av de som stod i kön:

– Jag välkomnar det här initiativet. Det är mycket bättre att jobba än att tigga.

Roman Tiberiu blev anvisad plats Rosengallerian för sin försäljning och han sålde ett nummer direkt.

– Jag hoppas det går bra och få se hur det går framåt, säger han.

Ulla Gunnevik håller i projektet vid Frälsningsarmen:

– Vi säljer sedan tidigare tidningen i Göteborg och Stockholm och känner att vi nu vill försöka i Jönköping. Vi vill ge romerna en chans att bedriva affärsverksamhet här i stället för att tigga, säger Ulla Gunnevik som är glad över det stora intresset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggare i Jönköping

Mer i ämnet