Svårt att anvisa bostäder till flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna i länet har svårt att erbjuda bostäder till de flyktingar som anvisats av Migrationsverket. Av länets tretton kommuner är det bara fyra som hittills lyckats få fram tillräckligt många bostäder.

Jönköpings kommun har anvisats flest nyanlända i länet,  260 personer. Men av dem är det bara 78 som fått någonstans att bo. Värnamo har placerat 75 av 101 personer. Läget förväntas bli ännu svårare nästa år då kommunerna ska ta emot ännu fler flyktingar.

– Det är klart att det är tufft. Vi hinner inte med att fixa bostäder i den takt vi har ett åtagande att ta emot nyanlända, säger Andreas Sturesson (KD), kommunalråd i Jönköping och fortsätter.

– Jag tycker att alla kommuner ska ta ett solidariskt ansvar, det här är en gemensam uppgift. Men jag tycker också att man måste ta hänsyn till bostadssituationen när man fördelar de nyanlända.

Jönköpings kommun vädjade redan i februari till Migrationsverket om mer tid för att hitta bostäder åt anvisade nyanlända.

Läs också: Walid har jobb och inkomst – tvingas ändå sova i bilen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.