Szimone berättar sin historia under temaveckorna Foto: SVT

De vill sätta fokus på psykisk ohälsa i Vetlanda

Uppdaterad
Publicerad

I fjol tog hennes vän sitt liv på grund av psykisk ohälsa. Szimone Robertsson, som själv har tre diagnoser, vill nu berätta sin historia för att hjälpa andra.

Szimone Robertsson har tre olika diagnoser, Adhd, Aspergers syndrom och borderline. De två första diagnoserna fick hon inte förrän hon var 18 år. Nu är hon 20 och fick nyligen reda på att hon då även har personlighetsstörningen borderline.

– Det var blandade känslor när jag fick diagnoserna. Först blev jag glad över att få en förklaring till varför jag är som jag är. Sedan insåg jag att det här kommer inte gå över, det är sådan jag är, säger Szimone Robertsson.

Läs mer: Psykisk ohälsa orsakar fler sjukskrivningar

Flera svårigheter i vardagen

Hennes diagnoser märks på flera olika sätt i vardagen.

– Jag har svårt att hålla ordning hemma, jag har svårt att passa tider och jag har svårt att följa regler. Jag har även svårt för sociala situationer

Szimone Robertsson har tre diagnoser. Foto: SVT

där det är mycket folk. När jag ska handla själv kan jag få panikångestattacker. Till sättet kan jag vara högljudd och yvig, tankspridd och väldigt impulsiv, säger hon.

Szimones psykiska ohälsa har lett till att hon i andra ring på gymnasiet en dag lämnade klassrummet för att aldrig mer återvända.

– Jag passade aldrig in bland de andra barnen och tänkte aldrig som de. Jag hade svårt att sitta still och vara tyst. Så en gång på en mattelektion frågade min lärare om ett svårt tal på ett otrevligt sätt. Jag reste mig upp och gick därifrån. Man får inte vara annorlunda i dagens skolsystem, säger Szimone.

Vill berätta för att andra ska förstå

Förra året tog bästa vännen sitt liv på grund av psykisk ohälsa. Då kände Szimone att nu fick det vara nog. Det är därför hon är öppen med sin historia för att fler ska få förståelse för psykisk ohälsa.

– Jag vill att människor ska våga gå fram till andra och fråga hur det är. Och att de även vågar lyssna på svaret. Att de ska ställa följdfrågor och finnas där, säger Szimone.

Szimone Robertsson är en av frontfigurerna när Höglandets räddningstjänstförbund och Vetlanda kommun nu arrangerar temaveckorna ”Jag vill

Trycket är Szimones egen design. Foto: SVT

må bra”. Projektet är ett sätt att öka kunskapen och medvetenheten om psykisk ohälsa i Vetlanda. Sedan innan får även alla kommunställda gå en tvådagars utbildning i ”Första hjälpen till psykisk hälsa”. Det projektet startades 2015 och beräknas ta fem år.

Bakgrunden är en risk- och sårbarhetsanalys som kommunen har gjort och som bland annat visade att Vetlanda har en ökad suicidrisk. Kommunens självmordsstatisk ligger betydligt högre än riksgenomsnittet. Utbildningarna och temaveckorna är några av insatserna som görs för att komma till rätta med det allvarliga problemet.

”Det är okej att inte vara okej”

Temaveckorna ”Jag vill må bra” har pågått i tre veckor och avslutas på fredagen.

– Vi har bland annat haft föreläsningar, workshops och vi har sänt livesamtal på sociala medier

Temaveckorna håller till på InfoCenter i Vetlanda. Foto: SVT

med personer som talar om sina berättelser. Syftet är att uppmärksamma psykisk ohälsa, att man inte är ensam, det finns hjälp att få. Och att få medmänniskor att våga fråga hur någon mår, säger Anna Lundborg Danås, som är folkhälsosamordnare och funktionschef på räddningstjänsten.

Szimone Robertsson är för tillfället sjukskriven men gör praktik på temaveckorna. I framtiden drömmer hon om att öppna någon typ av behandling för barn och ungdomar med ADHD och Aspergers och där hon vill använda sig av djur i behandlingen.

– Tills dess kommer jag att vara sjukskriven så länge jag behöver, tills det är dags att börja plugga. Jag tänker ta min tid att inte vara okej, för det är okej att inte vara okej.

Fakta om neuropsykiatriska diagnoser

Adhd

En funktionsnedsättning som påverkar din förmåga att koncentrera dig och att styra och kontrollera ditt beteende. Det kan också påverka hur aktiv och intensiv du är som person. Det är en medfödd känslighet i hjärnans nervsystem.

Aspergers syndrom

En neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och en form av autism. Symtomen kan vara olika starka för olika personer. Om du har asperger kan det märkas på hur du kommunicerar med andra. Du kan också ha lättare än andra att fokusera på saker som intresserar dig.

Borderline

En personlighetsstörning som innebär att man har en känslomässig sårbarhet och ofta pendlar kraftigt mellan olika starka känslolägen.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.