Foto: Thommy Tengby / TT

Tusen soldater intar Skillingaryd

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har 20 länder anmält intresse om att vara med under den stora övningen Bison Counter 2016 som kommer att ha sitt nav i Skillingaryd med start den 15 augusti.

Skillingaryds skjutfält kommer under nära två veckors tid, mellan den 15 och 26 augusti, att vara den centrala punkten i övningen där 1000 soldater och sjömän deltar. Moment kommer också att äga rum i Jönköping, Eksjö och Karlskrona.

Huvudsyftet med övningen är att öka deltagarnas kunskaper och färdigheter i att möta ett hot där motståndaren använder så kallade improviserade sprängladdningar. Värd för övningen är Göta ingenjörsregemente med stöd av bland andra Swedec (Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum), Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetscentrum, Livgardet och Skaraborgs regemente.

Fakta övningen Bison Counter

Första Bison Counter genomfördes 2013 i Holland. Då deltog fem nationer och Sverige var en av dem. Inbjudan till Bison Counter får till alla länder som deltar i European Defence Agency Project Team Countering Improvised Explosive Devices (PT C-IED) och länder där Sverige har bilateralt samarbete inom Counter-IED funktionen.

Namnet Bison Counter kommer från den holländska 43:e mekaniserade brigaden vars symbol är en bisonoxe.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.