Utländska kvinnor utnyttjas av städföretag

Uppdaterad
Publicerad

Ett prisbelönt städföretag på en ort utanför Jönköping ska ha betalat sina anställda direkt i handen och de ska ha haft månadslöner på ner mot 3000 kronor.

Flera kvinnor som arbetat eller arbetar vi företaget berättar för P4 Jönköping som granskat bolaget, om orimliga arbetsvillkor. Om uteblivna ersättningar, låga månadslöner och hur de hotats att få sparken. En kvinna som kommer från Vitryssland berättar för radiokanalen:

“Jag kände mig rädd hela tiden. Jag kände att om jag inte gör vad han vill så kommer jag att tappa mitt jobb, mitt uppehållstillstånd och mitt boende”.

Prisbelönt

Företaget har 70 anställda. Radiokanalen har talat med 12 kvinnor som alla vittnar om missförhållandena och om löner på ner mot 3000-5000 kronor i månaden.

Men när kanalen söker ägarparet så vill mannen inte ställa upp på någon intevju. Hustrun däremot förnekar alla brister som de anställda påtalar.

Företaget har, enligt P4 Jönköping fått pris för sina framgångar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.