Magnus Jörnegren blev bestulen på sin cykel. Bilden på cykeln till vänster är en arkivbild. Foto: TT/Privat

Värdefulla tävlingscyklar stals vid nattlig kupp

Uppdaterad
Publicerad

Medan cyklisterna sov slog tjuvarna till. Summan för stöldgodset: omkring 300.000 kronor.

– Jag tror inte att det är slumpartat, utan det är en välplanerad stöld, säger vakthavande befäl vid Jönköpingspolisen Mikael Ehne.

Cykelklubben Almby IK från Örebro hade bokat in ett träningsläger på friluftsområdet Isaberg i Gislaveds kommun. Natten till lördag anlände deltagarna och parkerade utanför stugorna där de skulle bo.

– Vi satt och pratade ett gäng och så gick vi in vid klockan 12 på natten och när jag kom upp vid klockan sju på morgonen och gick ut såg jag direkt att det saknades väldigt många cyklar på taken, säger Magnus Jörnegren som arrangerar träningslägret.

– Min cykel var också borta.

”Frustrerande”

Från biltaken hade sju dyrbara vuxencyklar stulits. Det handlar om heldämpade mountainbikes med kolfiberram som är värda mellan 30.000 kronor och 100.000 kronor styck.

– Det känns frustrerande, för vi vet att försäkringar inte täcker allt, trots att de varit fastlåsta med vajerlås. På en av bilarna har de till och med klippt av takräcket och tagit med hela hållaren, säger Magnus Jörnegren.

Varken polisen eller Magnus Jörnegren tror att stölden var en slump.

– Gärningsmännen har nog koll på var de ska slå till. Jag tror inte att det är någon som åker omkring i en bil och ser cyklarna och tänker att: här ska vi nog slå till, säger vakthavande befäl vid Jönköpingspolisen Mikael Ehne.

– Jag tror inte det är slumpartat, utan det är en välplanerad stöld.

Magnus Jörnegren undrar varför man slog till mot just Almby IK, när det fanns så många andra cyklar i området.

– Det känns definitivt som några som har koll på vad de ska göra, men varför just där vi bor?

Efterlyser tips

Polisen vill nu komma i kontakt med vittnen och andra personer som kan ha upplysningar om var cyklarna har tagit vägen.

– Är det någon som sett eller hört något eller blivit erbjuden cyklar av bättre snitt vill vi att de hör av sig. Blir man erbjuden att köpa en sådan cykel bör man nog vara försiktig, säger Mikael Ehne.

Fallet utreds som grov stöld, och om någon skulle köpa en av cyklarna riskerar också den personen att göra sig skyldig till brott.

– Det där med att köpa i god tro är i stort sett borta i dag. Det ligger mycket ansvar på den som köper, och blir man erbjuden att köpa en cykel värd 50.000 kronor och man får köpa för 15.000 kronor bör man dra öronen åt sig.

Polisen har gjort en brottsplatsundersökning, men vilka fynd de gjort på platsen vill Mikael Ehne inte avslöja.

– Det behåller vi för oss själva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.