Varg har siktats under morgonen

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsmorgonen kom rapporter om att en varg setts röra sig i närheten av Björköby. Länsstyrelsen uppmanar nu fårägare att öka tillsynen på sina djur och se över sina stängsel.

Rapporterna om att en varg setts i Björkeby kommer alltså bara ett knappt dygn efter händelsen i Steninge utanför Ekenässjön där fyra får dödades av en varg.

På den gården har akutåtgärder i form av ljud- och ljusskrämmor satts upp. Detta eftersom risken för ytterligare angrepp är som störst de första dygnen efter angrepp.

Kan finnas kvar i området

Länsstyrelsens rovdjursspårare Sten Johansson har inte tidigare hört talas om varg i den här området. Men när det gäller fåren som rivits i Ekenässjön är det ingen tvekan.

– Vi är så säkra som man kan vara på att det rör sig om en varg.

Vad är det som pekar på att det är ett vargangrepp?

– Det är skadorna. Kraftfull bett, bett över nacke och hals. Ofta är det krosskador också.

Tror du att vargen finns kvar i området?

– Det är svårt att säga men det kan vara så att den stannar 1-2 dygn när den vet att det finns mat. Eller också var det bara en tillfällighet, att den bara passerade. Den kan befinna sig 7-8 mil bort vid det här laget.

Observationen om vargen som setts under morgonen kom via Skandobs.se till Länsstyrelsen och det tipset får Länsstyrelsen arbeta vidare med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.