Foto: Privat

Fyra får dog i vargattack

Uppdaterad
Publicerad

Bonden Mattias Karlsson möttes av en makaber syn på söndagsmorgonen. Fyra av hans får hade fallit offer för en varg. – Den synen är inget jag önskar min värsta fiende.

Det första Mattias Karlsson mötte när han gick ut från gården i Steninge utanför Ekenässjön på söndagsmorgonen var en blödande tacka som kom emot honom. När han cyklade iväg längs hagen upptäckte han fyra får som låg döda och ytterligare ett som var skadat.

– Det är tungt. Vi har inte så många får och barnen har ju döpt tackorna. Nu är några av dem döda. Den synen är inget man önskar sin värsta fiende.

Riv- och bitmärken

De döda fåren hade riv- och bitmärken. Några hade vargen endast dödat men ett par saknade baklår som den antagligen ätit upp. De skadade fåren vårdas nu i ladugården.

– Ett har rivmärken på sidan så det klarar sig nog. Det andra är det lite värre med. Det fåret har bitmärken i halsen och bortdraget skinn.

Mattias Karlsson kontaktade länsstyrelsens rovdjursexpert som kom till gården och kunde snabbt konstatera att det rör sig om ett vargangrepp. Han har aldrig tidigare hört talas om att det funnits varg i området kring Ekenässjön och nu är han orolig.

– Det är inte roligt. Det finns väldigt mycket tamboskap i den här regionen. Men det är ju inget man kan göra något åt tyvärr.

Kan återkomma

Efter länsstyrelsens besök på gården igår har säkerhetsåtgärder vidtagits för att hålla vargen borta. På måndagen kom rapport om att en varg siktats en bit bort, i Björkeby.

– Vi har satt upp blinkade lampor och radio runt hagarna, säger Mattias Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.