Foto: Ellen Nilsson/SVT

Vill se motorväg Jönköping-Ulricehamn

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun, Ulricehamns kommun och Region Jönköpings län vill se en motorväg mellan Jönköping och Ulricehamn. Idag presenterar de ett förslag de hoppas inkluderas i infrastrukturplaneringen.

–Det är den sista flaskhalsen, säger regionråd Rune Backlund (C).

Han menar att en utbyggnad av den 44 kilometer långa 2+1-vägen till motorväg är en nödvändighet då det är en transportled med mycket tung trafik. Till viss del även för att göra vägen säkrare, med tanke på de utfarter som finns i Bottnaryd och Nissastigen.

Egen rapport

För ett år sedan invigdes den nya motorvägssträckan vid Ulricehamn på väg 40. I och med det blev hela sträckan Göteborg-Stockholm mötesfri.

Därefter fanns det inte några vidare planer för sträckan Jönköping-Ulricehamn. I början av året beställdes därmed en analys av vägen, i likhet med trafikverkets egna åtgärdsvalsstudier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.