Polisen om räddningsinsatsen i Jokkmokksfjällen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har hållit presskonferens i Gällivare om flygkraschen som inträffade i Jokkmokksfjällen under natten mot fredagen. Två personer befaras ha omkommit, räddningsarbetet har försvårats av dåligt väder.

Polisintendent Patrik Ström inledde presskonferensen och redogjorde för händelseförloppet.

Det kom in larm till polisen i Norrbotten strax efter ettiden i natt om att man hade fått ett nödanrop från ett flyg som arbetar i regionen med att frakta post, norsk post. Det är ett svenskt flygföretag som äger flygplanet.

Flygkraschen i Jokkmokksfjällen

Polisen i Norrbotten har då skickat ut fjällräddare till platsen. Det beskrivs som oländig terräng, och relativt långt upp till den aktuella platsen.

– Vädret och kylan har ställt till problem. Det var cirka 30 minusgrader och hård vind i kombination vid den här tidpunkten.

Går ej köra skoter

För att ta sig ut med snöskoter måste man passera stora vattendrag, sjön Akkajaure har öppet vatten och det betyder att man inte tar sig över den med skoter fram till olycksplatsen.

Olycksplatsen har konstaterats till en dalgång väster om Ritsem och sjön Akkajaure, som är magasin till Stora Luleälv.

– Platsen har lokaliserats av norskt militärflyg initialt. När våra fjällräddare inte tog sig fram till platsen har vi ordnat med att försöka få fram personal som kan ha utrustning och kläder som kan verka i de här förhållandena på marken. Man har lyckats transportera ut dem till platsen under dagen. Vid tolvtiden har vi haft personal på plats och besiktat den här kraschplatsen.

Det rör sig om ett område som är cirka 30 meter i diameter, djupaste punkten är cirka fem meter djup.

– Av mönstret på platsen så tolkar man att det har gått relativt rakt ner i marken, det är inte något stort område där det är utspritt delar, säger Patrik Ström.

Polisen samverkar med Haverikommissionen och Luft- och Sjöräddningscentralen. Haverikommissionen kommer upp till olycksplatsen under lördagen för att inleda sina undersökningar.

Fransk och spansk medborgare

Det är två personal på flygplanet som varit med vid olyckan: en fransk och en spansk medborgare.

– Ingen av dessa har hittats. Vi har dock fått från flygbolaget besked att man kan inte skjuta ut sig från flygplanet. Men vi har än så länge inte kunnat konstatera att någon omkommit eftersom man inte hittat någon. Men utsikten att göra det förefaller i min värld vara relativt små, säger Patrik Ström, polisen.

Patrik Ström berättade bland annat att totalt sett är det 30-talet personer arbetar med den svåra flygolyckan. Inget arbete sker nattetid just nu, utan sker dagtid så länge det finns ljus att arbeta i.

– Man ska komma ihåg att det är väldigt svåra förhållanden att arbeta i här för tillfället, och vi är beroende av att vi har lyftkapacitet med helikopter ut till platsen, och att den personal som sedan är där ute har den utrustning som krävs för att jobba i den här kylan och blåsten som är där uppe.

– I kratern har man identifierat en större mängd flygfotogen, och vi jobbar med räddningstjänsten för att kunna omhänderta så mycket som möjligt innan det rinner ut i naturen.

Det är ju flygbränsle, och som jag tolkar det så är det inte bra för miljön och djurlivet. Kommer det ut i ett vattendrag kan det komma ut i större vattendrag. Det är inte bra. Kan vi pumpa upp så mycket som möjligt på plats så är det bra. Men vi måste ju dit med elverk och pumpar och utrustning för att ta hand om det här. Vi försöker påbörja det under morgondagen, säger Patrik Ström.

Flyger ut personal

Fotogenet på platsen är en faktor som personalen har att ta hänsyn till, utöver det bistra väderförhållandet. Skyddsutrustning kan krävas för att hantera det.

Under morgondagen tas skotrar upp till Ritsem, men det går inte att köra skoter och runda vattnet i Akkajaure från Ritsem, då det handlar om cirka 20 mils körning med skoter.

– Det går inte. I så fall måste de lyftas ut med helikopter. Frågan är om vi behöver det eller om vi ska fokusera på att lyfta ut personal och annan utrustning. Men vi plockar upp material dit upp så vi får se hur vi kan använda den under morgondagen.

Finns det någon brottsmisstanke?

– I nuläget finns ingen brottsmisstanke. Däremot har vi inlett en förundersökning, och där lägger man rubricering på misstänkt luftfartsbrott för att vi ska kunna börja jobba med en utredning. Den rubriceringen kan mycket väl komma att ändras under tidens gång. Men det finns många faktorer att ta hänsyn till, och många frågor kring händelsen som vi liksom alla andra fortfarande inte har något svar på, säger Patrik Ström.

Patrik Ström säger att polisen går ut med ny information i morgon, lördag. Under natten kommer inget att ske kring olycksplatsen och utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Jokkmokksfjällen

Mer i ämnet