Åklagaren vill ha livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I dag var det den sjunde och sista dagen i styckmordsrättegången. Den åtalade 22-åringen kom till tingsrätten med en stor teckning med texten ”Kram” i handen.

Men det blev inte mycket av den varan. Först fick han svara på nya frågor av åklagarna om den skölp, ett stämjärn med u- formad egg, som en av hans kompisar sett i hans lägenhet och som nu är spårlöst försvunnen.

Verktyget kan vara mordvapnet eftersom det passar in med 20-åringens sårskador, men 22-åringen förnekade att han någonsin haft ett sådant.

Rättegång styckmordet i Boden

Sen pekades 22-åringen under en lång slutplädering ut som mördare av åklagarna, vilket försvaret menade var helt fel.

Men åklagaren anser att det inte finns något rimligt tvivel om att den åtalade är skyldig till mordet:

– Det finns ingen alternativ gärningsperson och det finns inget alternativt förlopp som skulle innebära att den åtalade bara var involverad i hanteringen av den döda kroppen efteråt, sa åklagare Ulrika Schönbeck

– Det finns alternativ som inte är utredda, sa 22-åringens försvarsadvokat Bo Forssberg.

Försvaret ansåg att det finns rimliga tvivel i förundersökningen Det gäller inte minst den tekniska bevisningen och att motiv, brottsplats och mordvapen saknas. Frågorna när, var och hur inte kan inte besvaras.

Men åklagaren pekade på blodspåren och liklukten i hans bagagelucka och hennes blod på kirurgtejprullen i hans lägenhet.

Hon menade att hans förklaring att någon planterat både blodspår och liklukt i hans baklucka var helt osannolik.

I dag skulle tingsrätten ha tagit ställning till om 22-åringen ska kvarstå i häkte eller försättas på fri fot och om det ska göra en rättspsykiatrisk undersökning. Men efter en kort överläggning valde rätten att skjuta på beslutet till på måndag. Fram till dess kommer 22-åringen att vara häktad.

Om det blir en rättspsykiatrisk undersökning så tar det cirka en månad så domen kan då komma i slutet av december.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång styckmordet i Boden

Mer i ämnet