default_caption

Mordmisstänkte 22-åringen fortsatt häktad

Uppdaterad
Publicerad

Idag beslutade rätten att den 22-åring som misstänks för styckmordet på en 20-årig kvinna i Boden ska vara fortsatt häktad. Även en rättspsykiatrisk undersökning ska nu göras av den åtalade 22-åringen.

Det var vid 15-tiden idag som rättens ledamöter vid Luleå tingsrätt meddelade sitt beslut från den överläggning som pågått under dagen i styckmordsrättegången. Och rättens ledamöter anser att det finns: ”övertygande bevisning om att 22-åringen begått den åtalade gärningen”.

– Det har ju helt och hållet gått vår väg, vi är jätte nöjda, säger kammaråklagare Ulrika Schönbäck.

Rättegång styckmordet i Boden

I och med det beslutet kommer den åtalade 22-åringen även fortsättningsvis att vara häktad, samt att det ska genomföras en rättspsykiatrisk undersökning, en såkallad paragraf 7 undersökning, vilket är en större och mer omfattande psykiatrisk undersökning. Detta för att se om han kan dömas till fängelse eller om han begått gärningen under påverkan av en psykisk störning och att han i sådant fall ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Advokaten: ”Felaktigt beslut”

– Jag tycker att det är ett felaktigt beslut och jag hävdar att bevisningen inte räcker till, säger advokat Bo Forssberg.

Den mordmisstänkte 22-åringens advokat berättar att han inte hunnit överlägga med sin klient om de ska överklaga, när det nu talar så starkt för att han anses skyldig, men det vore ingen överraskning om det blir ett överklagande till hovrätten.

– Jag utgår från att min klient vill överklaga, säger advokat Bo Forssberg.

Livstidsstraff

Åklagarna anser att straffvärdet för det mannen har gjort ligger på livstids fängelse.

– Det är ett mycket allvarligt brott, med ett utdraget dödsförlopp. Offret måste ha känt en stark dödsångest. Men även hanteringen, med skändning av kroppen genom styckning, ska vägas in i den bedömningen, säger kammaråklagare Ulrika Schönbeck.

Inom 4 veckor ska det begärda utlåtandet ha kommit in till undersökningsenheten. Och då kommer målet att sättas ut till fortsatt huvudförhandling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång styckmordet i Boden

Mer i ämnet