Jenny Larsson från Luleå. Foto: SVT

Jenny ammade sin tvååring – hotades med socialen

Uppdaterad
Publicerad

När Jenny Larsson från Luleå ville fortsätta amma sin tvååring så hotade barnavårdcentralen att anmäla henne till socialen. Nu har hon anmält händelsen till IVO och Patientnämnden.

Ämnet amning triggar igång många känslor och åsikter.

Så när Jenny Larsson valde att fortsätta amma vissa måltider efter att dottern fyllt två, så lutade hon sig mot världshälsoorganisationen WHO: S rekommendationer att man bör amma två år eller längre.

– Amningen betydde så mycket mer än mat. Det handlade även om anknytning och att mysa. Dessutom var amningen räddningen när min dotter var sjuk eftersom det var det enda hon inte ratade, säger Jenny Larsson.

Svårt gå upp i vikt

Men dottern åt inte tillräckligt med mat och hade svårt att gå upp i vikt och redan vid 10 månaders ålder försökte personal på barnavårdscentralen övertala Jenny att sluta amma, för att se om det fick flickan att äta bättre.

Jenny Larsson försökte stå på sig men valde till slut att bara amma en gång per dygn. Det var då BVC hotade med en orosanmälan till socialen om hon inte slutade helt.

– Det var en chock och kändes som att jag gick sönder inuti och man blev ju mycket ledsen, säger Jenny Larsson.

Varför var du så emot att sluta amma, tänk om det hade fått din dotter att börja äta bättre?

– Jag delammade ju bara som en komplement till mat och mat blev hon erbjuden hela tiden. Så det handlade mycket om att vi skulle få trappa ned i vår egen takt och inte under hot, säger Jenny Larsson.

Chef vill ej uttala sig

Jenny Larsson har nu valt att anmäla händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, samt Patientnämnden.

Ansvarig verksamhetschef på vårdcentralen, Marianne Norlund, vill inte ställa upp på en intervju med hänvisning till att hon inte kan uttala sig i enskilda patientärenden, samt inte vill föregå utredningen av IVO-anmälan.

Ändå skriver hon i ett mejl till Jenny Larsson: ”Du har träffat både barnläkare, dietist och BCV-läkare för rådgivning. Då dessa råd ej fått önskvärd effekt har man ansett att amningstopp är nästa åtgärd”.

Utredning nedlagd

– Det värsta är ju att att bli utsatt för ett tvång trots att sjukvården inte hade stöd från evidensbaserad forskning att ett amningstopp skulle få min dotter att äta bättre, säger Jenny Larsson.

IVO:s utredning är nu nedlagd med hänvisning till att anmälan inte har direkt betydelse för patientsäkerheten. Men patientnämden utreder fortfarande saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.