Hilda Hassler är barnhälsovårds-överläkare i Norrbotten. Foto: SVT

Mediadrev kan skrämma vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Flera medier i Sverige har nu berättat att Jennys Larsson hotades med en orosanmälan då hon ville amma sin tvååring, och många har reagerat på händelsen. Det oroar barnhälsovårds-överläkaren.

Hilda Hassler är barnhälsovårds-överläkare i Norrbotten och är orolig efter debatten som uppstått.

– Redan idag är vårdpersonal försiktiga med att göra orosanmälan till socialen, och jag är rädd för att den här debatten kring det som hänt kan höja taket ytterligare för att anmäla. Och det drabbar ju slutligen de allra mest utsatta, säger Hilda Hassler.

Finns det enligt dig situationer där det kan vara berättigat att hota med en orosanmälan när en mamma inte vill sluta amma?

– Det finns situationer där det kan vara lägligt att pröva med ett amningsstopp då barnet inte äter mat, men det ska förstås inte ske under hot utan i samråd med mamman, säger Hassler.

Uppmuntrar oftast

Jenny vittnar ju om att hon stött på ett motstånd mot amning inom vården då hennes dotter visade ointresse för mat, är det något som du känner igen inom barnsjukvården?

– Nej jag känner inte igen mig i det här, vi som jobbar med barn arbetar ju snarare för att främja amningen för de kvinnor som har förmågan att amma, säger Hilda Hassler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.