Avgörande avtal för Kiruna presenteras i morgon

Uppdaterad
Publicerad

Avtalet är värt miljardbelopp och har kallats det viktigaste i Kirunas historia.

I morgon blir det offentligt. Avtalet som är avgörande för flytten av en hel stad.  Officiellt är det ett civilrättsligt avtal som handlar om Gruvstadspark del 2 mellan LKAB och Kiruna kommun. Men det handlar framförallt om hur flytten från det nuvarande centrum till ett nytt centrum ska gå till.

Reglerar kostnader

Avtalet ska bland annat tala om hur mycket LKAB ska betala för kommunens fastigheter och infrastruktur i Kirunas nuvarande centrum. Men det är också många andra viktiga principer i stadsomvandlingen som ska regleras i det aktuella avtalet.

Avtal stadsflytten i Kiruna

– Det viktiga med avtalet är att vi kan bygga upp en ny stadskärna så att de som ska flytta har något att flytta till. Därför är det viktigt att börja med utvecklingen. Det omfattar det här avtalet, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).

Hon tror att Kirunaborna kommer att vara nöjda.

– Ja, det hoppas jag verkligen. Det handlar om att det ska bli en bra stad för Kirunaborna att leva i.

Ingen insyn

Men oppositionen anser att de borde ha informerats fortlöpande under förhandlingsprocessens gång.

– Jag tycker att det är anskrämligt att de hanterar det på det här sättet. Vi har inte fått någon som helst insyn i det viktigaste avtalet i Kirunas historia, säger Gunnar Selberg (C).

– Jag hade velat haft med en observatör från oppositionen redan från start, säger Dick Vånsjö (NS).

Kritiken delas även av Miljöpartiet, Kirunapartiet och Knegarkampanjen

Men Kristina Zakrisson anser att rutinen kring det här avtalet är bättre jämfört med det avtal som skrevs kring den första gruvstadsparken för tre år sedan.

– Det presenterades samma dag som vi tog beslut, det gör vi inte nu. Nu presenterar vi det och har det i kommunstyrelsen veckan efter.

Direktsändning

Nordnytt sänder direkt på webben på onsdag med start klockan 11.30 när Kiruna kommun och LKAB presenterar det nya avtalet för stadsomvandlingen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avtal stadsflytten i Kiruna

Mer i ämnet