Avtalet oroar fastighetsägare

Uppdaterad
Publicerad

En galleria och flera butiksgator i Kiruna centrum ligger utanför området för det nya gruvstadsparksavtalet  mellan Kiruna kommun och LKAB. ”Jag blev nästan chockad när jag fick se kartan”, säger fastighetsägaren Magnus Bäcktorp.

I går presenterade LKAB och Kiruna kommun avtalet som är värt 3,74 miljarder kronor. Pengarna ska ersätta kommunen för fastigheter och intrastruktur inom området och ska räcka till etableringen av ett nytt centrum.

Principen uppges vara att all centrumhandel ska kunna flytta samtidigt.

Avtal stadsflytten i Kiruna

Magnus Bäcktorps företag Telerit äger gallerian Galaxen med butiker, café och kontor som ligger precis utanför gränsen för det som kallas Gruvstadspark 2.

– Alla har varit överens om att det som sker i centrum måste ske i ett samlat grepp och det är tvärtemot vad man nu presenterar, säger han.

Han ser riskerna att butikerna i Galaxen blir kvar när andra flyttar och de därmed tappar lönsamhet.

Men det är något som tillbakavisas av Niklas Sirén (V), vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Det är ingen skillnad för butiker fastigheter som ligger utanför området. Vi är helt överens med LKAB om handeln måste ges alla möjligheter att flytta gemensamt.

Så varför har man en gräns som exkluderar en av galleriorna?

– Det här är att se som en admnistrativ gräns och någonstans måste man dra den. Men det har ingen betydelse för handel och fastighetsägare. Alla som vill med nu är också välkomna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avtal stadsflytten i Kiruna

Mer i ämnet