Maria Jakobsson, pressinformatör vid Polisen i Norrbotten. Foto: SVT

Bombgruppen är på väg upp

Uppdaterad
Publicerad

Polisen på grund av olika omständigheter beslutat att ta pulverlarmet på Post Nord i Kiruna på allvar och bombgruppen är nu på väg upp från Stockholm.

Det var på fredagsmorgonen som pulver läckte ut från en försändelse i Post Nords lokaler i Kiruna. Händelsen ledde till att hela byggnaden spärrades av och polisen har nu även fattat beslut om att skicka upp bombgruppen till Kiruna.

”Det är på allvar”

Pulverlarmet vid Post Nord i Kiruna

– På grund av olika omständigheter har vi fattat beslutet att bombgruppen ska upp och kontrollera detta, och att det är på allvar, säger Maria Jakobsson, informatör på Polisen klockan 15 på fredagseftermiddagen.

– Vi har haft en intensiv dialog hela dagen med bombgruppen, och rådfrågat utifrån olika erfarenheter. Beslutet är att de ska upp nu, säger hon

Ska få medicin

Det är ännu inte klarlagt vilka substanser som fanns i försändelsen. Ett större antal av de cirka 100 personer som under dagen suttit fast inne i det avspärrade Post Nord-huset släpptes ut på eftermiddagen.

– Från polisens sida fortsätter avspärrningarna, det kommer att kontrolleras exakt vilka personer som varit i direkt kontakt med paketet. De kommer att saneras och få medicin, säger Maria Jakobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pulverlarmet vid Post Nord i Kiruna

Mer i ämnet