Samtliga ute från byggnaden

Uppdaterad
Publicerad

Anställda som suttit instängda i Post Nordhuset i Kiruna sedan pulverlarmet i morse har nu släppts ut.

Polisen har nu valt att släppa ut folk som suttit instängda hela dagen i byggnaden.

– Över 100 personer blev kvar i byggnaden. Nu har vi släppt ett stort antal, sa Maria Jakobsson, pressinformatör på Polisen.

Pulverlarmet vid Post Nord i Kiruna

”Var inte orolig”

Elias Kettunen, som jobbar på CSN har sina lokaler i samma byggnad som Post Nord i Kiruna, är en av dem som suttit där sedan pulverlarmet på fredagsmorgonen.

Vid 14:30-tiden på fick han och hans arbetskamrater lämna byggnaden.

– Först hade de misstankar först om att det var något farligt som kunde sprida sig i lokalerna men sen vid 14:30 blev vi utsläppta. Då stod en polis och checkade av så att alla kom ut, berättar Elias Kettunen.

Hur var det att sitta instängd där hela dagen?

– Det var inte så farligt, men man kunde inte helt koncentrera sig på sina arbetsuppgifter. Men efter första timmen gick det bättre, säger Elias Kettunen.

Var du orolig?

– Nej, inte jag, men jag är inte den som brukar oroa mig. Men det var ganska lättsam stämning där inne, berättar han.

Samtliga utsläppta

Och efter klockan 16 på eftermiddagen ska samtliga som befunnit sig inne i byggnaden evakuerats från platsen. Alla som inte har varit i direkt kontakt med pulvret fördes till hälsocentralen för medicinering.

Ett fåtal personer som varit i direkt kontakt med pulvret har blivit sanerade samt fått nya kläder. Men ingen person ska ha uppvisat några sjukdomssymtomer.

Nu är bombgruppen på väg till platsen för att kontrollera pulvret.

Pulverlarmet i Kiruna påverkar även postutdelningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pulverlarmet vid Post Nord i Kiruna

Mer i ämnet