Hot mot Raketskolan – elever skickas hem

Uppdaterad
Publicerad

Ett hot har riktats mot Nya Raketskolan i Kiruna och hela skolan har utrymts.

Under morgonen fick föräldrarna som har sina barn på nya Raketskolan i Kiruna samtal från skolan om att ett hot riktats mot skolan. SVT Nyheter Norrbotten träffar föräldern Jonny Snell som just hämtat sin dotter Klara.

– Det är klart att det känns olustigt att behöva hämta hem sin dotter. Även om det är många falska hot så vet man ju aldrig, säger Jonny Snell.

Diffust hot på nätet

Riitta Kotavuopio-Olsson, rektor för f-3 på Nya Raketskolan säger att det handlar om ett diffust hot som uppmärksammats av en privatperson på internet under natten mot onsdag.

– Dels är hotet väldigt diffust, sedan är det några dagar gammalt. Men vi fattade ändå beslut om att stänga skolan, säger Riitta Kotavuopio-Olsson.

– Att bedöma hotbilder är jättesvårt. Men då uppgifterna publicerades på en internationell webbsite på engelska och är två dagar gammalt, inte är adresserade till skolan och kom till vår kännedom av en ren tillfällighet från en privatperson i södra Sverige, så bedömer vi att hotet inte är av allvarligare karaktär. Hotet är egentligen inte större idag än vad det var igår eller imorgon. Men vi vill ändå ta det säkra före det osäkra i den här situationen, säger Simon Lindh, skolchef.

Barn hämtades hem

Det var alltså natten mot onsdag som en privatperson uppmärksammade ett hot mot Nya Raketskolan på en internationell sida på internet. Skolan informerades under onsdag eftermiddag och händelsen ska därefter ha polisanmälts. Under torsdagsmorgonen informerade skolan föräldrar som därefter har fått hämta sina barn. De allra flesta barn har hämtats säger Riitta Kotavuopio-Olsson, rektor för f-3 på Nya Raketskolan.

Stäng skola imorgon

Under eftermiddagen kom beskedet att skolan kommer att hållas stängd även imorgon, fredag.

Raketskolan är en f-9-skola och en av de största i Kiruna med omkring 700 elever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.