Foto: SVT

Mountainbikeläger peppar kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

I helgen var det premiär för Norrbottens första Girl Camp i mountainbike. Lägret är till för att peppa kvinnor att träna, trixa och tävla med sin terrängcykel.

Ett tiotal kvinnor hade samlats på Ormberget i Luleå för att lära sig mer om terrängcykling.

– Vi vet att det finns många tjejer som vill cykla mountainbike men det har inte funnits ett forum för att träffas. Många gånger har det varit som att det bara är killar på träningen som är duktiga och då vågar man kanske inte. Vi vill skapa den här plattformen för att visa att tjejer kan och ni är minst lika duktiga, säger lägerledaren Erika Nordin.

Det var inte heller enbart norrbottningar som hade hittat utan. Utan många hade rest flera mil för att delta då det fanns cyklister från Skellefteå, Finland och Alta i Nordnorge.

– Det finns en enorm efterfrågan. Vi la ut eventet på Facebook för att marknadsföra det. En vecka senare var det fullbokat. Och då är det ändå många på reservlistan, så intresset är uppbenbart stort.

Hur viktigt är det att det finns ett läger just för tjejer?

– Till exempel kan man vara ute och cyklar med ett gäng grabbar och så frågar man ”hur gör man det där?” och då svarar någon ”det är bara att ...”. Men ibland vill man höra det rent tekniskt, säger Erica Nordin, lägerledare för terrängcykellägret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.