Dagen efter skottdramat

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att poliser skjuter skarpt och det även i östra Norrbotten. Enligt enhetschefen Lars Öberg beror det främst på att fler och fler kriminella är beväpnade och att hotbilden mot poliserna ökat.

Det blir allt vanligare att poliser skjuter skarpt och det även i östra Norrbotten. Enligt enhetschefen Lars Öberg beror det främst på att fler och fler kriminella är beväpnade och att hotbilden mot poliserna ökat.

Det är dagen efter skottlossningen i en by utanför Kalix och många är fortfarande chockerade och fundersamma över vad som hänt.

Polis sköt knivman i Kalix

-Ja, men det är man ju. Man har ju barn också och de har kompisar så man blir lite rädd. Det är inte roligt. Man vill inte ha skottlossning i sin by, säger Ingalill Schäufele.

Och hemtjänstanställde Liisa Karjalainen håller med om det om att det känns oroligt.

-Man blir ju otrygg och det gäller även de som har hemtjänst. De pratar mycket om vad som hänt och frågar sig hur det kan hända i en så liten by, säger hon.

Inget sopas under mattan

Enligt vittnesuppgifter sköt två poliser fyra skott mot den 30-årige hotfulle mannen som gick till attack mot en tredje polis med en kniv.

Men det vill polisen varken bekräfta eller dementera på grund av förundersökningssekretess.

-Det jag har jobbat mycket med i går kväll och i natt är att säkerställa att det här går till på rätt sätt juridiskt och att ingenting sopas under mattan. Vi ska handlägga ärendet professionellt både när det gäller mannen som vi var tvungen att skjuta ner och granskningen av skottlossningen, säger Lars Öberg, enhetschef vid polisen i östra Norrbotten.

Ett misslyckande

Rent statistiskt så ser det ut som om skottlossning från polisens sida ökar och det gäller även i östra Norrbotten.

I Kalix var det 22 år sedan det hände senast, men i Överkalix har det hänt 1995 och 2006 och så nu i en by utanför Kalix.

-Men varje gång känns som ett misslyckande från vår sida. Vår strävan är att lösa problem utan skjutvapen Det är ingen trevlig händelse för någon polis att tvingas använda det yttersta våld vi kan använda, att skjuta mot en människa, säger Lars Öberg.

Hur ser du på utvecklingen?

-Det är tyvärr något vi måste leva leva att våldstrappan lhar blivit lite högre. Vi märker också att personer som vi stoppar och jobbar mot i kriminella kretsar allt oftare är beväpnade. Det innebär också att hotbilden mot poliserna som jobbar där ute blir lite högre, tyvärr, säger Lars Öberg.

Var det nödvändigt att öppna verkanseld i går i byn utanför Kalix?

-Jag kan bara säga att poliserna på plats gjorde den bedömningen. I övrigt vill jag att interutredningen får visa om deras bedömning var korrekt, säger Lars Öberg.

En del av de polisern som var med vid insatsen har nu tagits ur tjänst – andra jobbar som vanligt.

Den skottskadade mannen vårdas fortfarande på intensivvårdsavdelningen vid Sunderby sjukhus.Hans tillstånd bedöms som allvarligt, men stabilt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis sköt knivman i Kalix

Mer i ämnet