Foto: Blåljus-Norr/H Altenburg

Polis sköt mot knivman

Uppdaterad
Publicerad

Polis har skjutit mot en knivbeväpnad man i Kalix-Nyborg vid 15-tiden igår. Mannen har fått allvarliga skador.

En hotfull man i 30-åldern blev igår utsatt för verkanseld av polisen i en by utanför Kalix. Mannen träffades och är förd till Sunderby sjukhus med allvarliga skador.

Det var strax före tre på onsdagen som larmet kom om en mycket hotfull knivbeväpnad man i en by utanför Kalix.

Polis sköt knivman i Kalix

När ett flertal poliser kom till platsen gick den 30-årige mannen till attack med kniv och han gav sig även på en polisbil.

-Situationen eskalerade så mycket att vi var tvungna att skjuta verkanseld mot mannen som en sista åtgärd, säger Lars Öberg, enhetschef för polisen i östra Norrbotten.

Anmälde sig själva

Mannen, som är hemmahörande i Luleå, träffades och greps och fördes sedan till Sunderby sjukhus för vård.

Enligt landstinget konstaterades det att han har allvarliga skador och han är nu förd till intensivvårdsavdelningen och han opererades sent igårkväll och bedömningen är att tillståndet är fortsatt allvarligt men stabilt.

-Mannen är misstänkt för försök till grov misshandel och skadegörelse mot polisfordon. Sedan har vi också anmält skottlossningen till riksenheten för polismål i Umeå för granskning, men det är rutin vid sådana här händelser, säger Lars Öberg.

Vittnen hävdar att fyra skott avlossats, men polisen hänvisar i övrigt till förundersökningssekretess och vill i dag inte svara på frågor om detaljer.

Men händelsen ska nu utredas av riksenheten för polismål.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis sköt knivman i Kalix

Mer i ämnet