Därför svarar inte partierna

Publicerad

Nordnytt har frågat övriga partier varför de inte svarar Sverigedemokraterna.

Annika Eriksson Miljöpartiet Norrbotten

Varför har ni inte svarat på mailet?

SD i Norrbotten

-Jag har inte sett mailet och vi har inte haft det uppe för diskussion.

– Naturligtvis är vi emot våld mot människor oavsett politisk ståndpunkt och det gäller även Sverigedemokrater, men huruvida man skulle göra en manifestation tillsammans med SD som i mina ögon inte  står för människors lika värde och rätt att få utöva sin religion och sina olika kulturer, det blir knepigt, det måste man diskutera.

Thomas Olofsson ordförande Folkpartiet Norrbotten

Varför har ni inte svarat?

– Det här mailet kom mitt i julen. Det har helt enkelt fallit mellan stolarna.

– Det är en viktig sak med det politiska våldet och det tar vi absolut avstånd ifrån. Men vi brukar inte vara med på manifestationer som ordnas av andra politiska partier.

Och sen har SD värderingar som vi inte ställer oss bakom och därför skulle jag ha svårt att ställa upp på en manifestation tillsammans med dem, oavsett vad det gäller.

Majvor Sjölund tf ordförande Centerpartiet Norrbotten

Varför har ni inte svarat?

– Jag har ambitionen att svara alla, men fick det här i julhelgen och det har fallit bort i hanteringen. Jag är också emot politiskt våld. Men när jag såg mailet gick mina tankar till järnrör och det våld som drabbar människor med annan etniskt bakgrund och personer som tillhör ett annat kön.

– Det är lätt när det drabbar en själv, då vill man gärna manifestera, men jag önskar att de skulle haft samma vilja att manifestera mot våld när det är någon med annan, med till exempel etnisk härkomst som utsätts.

Leif Gramner ordf Kristdemokraterna Norrbotten

Varför har ni inte svarat?

-Det här mailet har inte kommit till min kännedom och vi har inte heller behandlat frågan i vårt verkställande utskott.

-Men personligen så är jag lite tveksam till att göra något ihop med dem. Jag tycker de går över gränsen för hur man jobbar politiskt.

Det känns knepigt att gå hand i hand med någon som i viss mån själv är delaktig till att läget är som det är.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD i Norrbotten

Mer i ämnet