Inget parti vill demonstrera med SD

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Norrbotten har beslutat att inte delta i en gemensam manifestation mot politiskt våld tillsammans med Sverigedemokraterna. Därmed vill inget politiskt parti i Norrbotten delta i manifestationen.  

Det var i slutet av januari som Sverigedemokraternas ordförande i Norrbotten Jeff Ahl skickade ut en förfrågan om en gemensam manifestation mot politiskt våld till alla partier i Norrbotten. Orsaken var att en ung sverigedemokrat i Luleå blivit misshandlad och enligt Jeff Ahl ska misshandeln haft politiska motiv.

Men när Nordnytt träffade Jeff Ahl i måndags hade de bara fått ett svar, och det från Socialdemokraterna som ville tänka på saken. Nu har Socialdemokraterna skickat ett svar där man skriver att man avböjer:

SD i Norrbotten

Så här svarar Socialdemokraterna:

”Efter samråd i partidistriktets verkställande utskott har vi beslutat att inte delta i någon gemensam manifestation med Sverige Demokraterna. Nu under våren mobiliserar partiorganisationen för val  och för arbetarrörelsens helgdag – Första Maj – då vi både manifesterar för alla människors lika värde och för ett demokratiskt öppet samhälle utan politiskt våld och förtryck. Därför vill vi samla våra  medlemmar och grundorganisationer till någon  av alla de Första Maj tåg och – aktiviteter som kommer att finnas över hela länet. Det är där som vi Socialdemokrater väljer att förenas mot det våld som drabbade en enskild  under en fredlig demonstration i  Kärrtorp, en politiker i hennes privata hem i Nordmaling och nu senast när en ssu:are  blev misshandlad i Malmö.”

Nordnytt har tidigare pratat med de andra partierna, men ingen av dem tänker delta i manifestationen. Här kan du läsa vad partierna har svarat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD i Norrbotten

Mer i ämnet