Clifftons kontorslokaler efter branden

Datatrafiken i Pajala utslagen av branden

Uppdaterad
Publicerad

Datatrafiken i Pajala ligger nere och anledningen är att de stora noderna för bredband går igenom huset där det brinner.

Att datatrafiken har slagits ut i Pajala påverkar bland mycket annat också sjukvården. Hälsocentralen har problem eftersom det inte går att komma åt patientjournaler och därför tvingas man boka om redan inbokade patienter.

Finns alternativa vägar

Fiber och Elkraft i Norr AB hyrde halva garaget där branden började. Den andra halva hyrdes av Svevia.

Brand i industrifastighet i Pajala

Stefan Magnusson är arbetsledare på Fiber och Elkraft i Norr AB. Han och några kollegor är inte på plats i Pajala, men följer brandförloppet med modern teknik. 

-Vi har fått bilder från kollegorna på plats, och än så länge verkar kontoret stå kvar, men garaget är helt nedbrunnet, säger Stefan Magnusson.

Och han förklarar varför datatrafiken i Pajala slagits ut.

-Fastigheten ägs av Pajalabostäder och en av de stora noderna för bredband går igenom huset, säger Stefan Magnusson.

Det är därför datatrafiken i Pajala ligger nere nu, men det kommer säkert igång igen. Det finns andra vägar, dvs noder för datatrafiken in till Pajala.

Stefan Magnusson säger att han kommer att åka till Pajala direkt imorgon bitti för att skapa sig en bild av läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i industrifastighet i Pajala

Mer i ämnet