Nu startar den stora klimatstafetten

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen startar en stafett som också är en klimatperformance. Nästan tusen personer ska springa varsin sträcka från Kiruna till Paris där FN:s stora klimatmöte hålls. Två samiska konstnärer springer den allra första sträckan.

Det är Riksteatern som ordnar marschen tillsammans med de största miljöorganisationerna i Sverige, som exempelvis Naturskyddsföreningen och Greenpeace.

Alla som springer i stafetten har sin egen historia och sin egen orsak till att det vill delta. Gemensamt är att man vill se en lösning på klimatproblemen.

Klimatstafett Kiruna-Paris

”Urfolken märker det först”

Jenni Laiti och Mimie Märak är först ut.

– Vårt budskap till Paris och världens ledare är att vi alla måste kommunicera med jorden. Vi måste ta hoten och klimatförändringarna på allvar och det innebär såklart att vi måste ändra dagens livsstil, säger Jenni Laiti.

– Som urfolk är vi ju några av de första som märker av klimatförändringarna eftersom vi lever så nära naturen, säger Mimie Märak.

En stafettsten

De samiska konstnärerna startar stafetten på måndagsförmiddagen på berget Luossavaara i Kiruna. Sedan fortsätter stafetten genom Norrbotten och passerar Gällivare på natten den 9 november, Jokkmokk på eftermiddagen den 10 november, Boden och Luleå på morgonen den 11 november samt Piteå på eftermiddagen samma dag.

Stafetten fortsätter vidare genom Sverige och når Paris den 29 november där FN:s klimatmöte ska hållas.

Och ända till mötet i Paris ska en symbol från Norrbotten passera nästan tusen löpares händer.

– Istället för en stafettpinne har vi en stafettsten. Den symboliserar mycket, men jag vill inte lägga för många ord i det för folk har sin egen symbolik i saker. Jag kan inte tala för alla som är med i det här stafettloppet, säger Mimie Märak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatstafett Kiruna-Paris

Mer i ämnet