Maria Leijon infälld i bild. Foto: Scanpix/SVT

”Den starkaste kritiknivån som finns”

Publicerad

Landshövdingen och länsledningen står bakom den allvarliga kritiken efter en inspektion av överförmyndaren i Pajala. ”Det är den starkaste kritiknivån som finns”, säger juristen Maria Leijon.

Hon menar att delar av verksamheten inte följer bestämmelserna och att den inte sker på ett rättssäkert sätt.

22 slumpvis utvalda akter i Pajala har kontrollerats och det blev en tuff kritik i de flesta av fallen.

Kan avsättas

– Den här inspektionen sticker ut för att det är ganska många brister och att det är ganska många återkommande brister från tidigare inspektioner och det tycker vi är anmärkningsvärt. Överförmyndarverksamheten i Pajala fungerar dåligt, säger Maria Leijon.

Länsstyrelsen kräver nu att överförmyndaren i Pajala till den 30 november ska återrapportera vilka åtgärder som vidtagits för att åtgärda bristerna.

– Överförmyndaren i Pajala har på flera punkter fått allvarlig kritik och det är den starkaste kritiknivån som finns. Nästa nivå för länsstyrelsen är att begära honom entledigad honom, men där är vi inte ännu. Det här är fortfarande ett öppet ärende, säger hon.

”Brist på omdöme”

Länsstyrelsen ifrågasätter också överförmyndarens kompetens, kunskap och omdöme och det är starka ord i en text på byråkratiprosa.

– Ja, det är det, men vi har kommunicerat inspektionsprotokollet med länsledningen innan vi har skickat ut det.

Så landshövdingen står bakom kritiken?

– Ja, det gör han.

Vad säger du om att Jan Larsson ska göra en JO-anmälan mot länsstyrelsen?

– Det är hans medborgerliga rättighet att göra så om han anser att länsstyrelsen handlagt ärendet felaktigt. Vi har redan skickat inspektionsprotokollet till JO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.