Det var sveket av ”partivännerna” som ligger bakom beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Bengt Niska och Bengt Westmans kommer inte att rösta på något som Kent Ögren är involverad i och därför har han beslutat att kliva åt sidan.

– Det är inget val som jag gjort frivilligt men jag inser att den situation som vi nu befinner oss i är svår och då har jag beslutat att göra så här, säger Kent Ögren.

Genom att Bengt Niska och Bengt Westman deklarerade att de inte tänkte rösta som resten av partigruppen så länge Kent Ögren står bakom förslagen blir det omöjligt för socialdemokraterna att driva sin politik eftersom de rödgrönas majoritet bara har en enda rösts övervikt. Av de 71 mandat innehar det rödgröna blocket 36 mandat så länge Bengt Niska och Bengt Westman röstar med dem.

Maktskifte i landstinget Norrbotten

Bengt Niska har dock idag inga kommentar till Kent Ögrens beslut att inte kandidera fler gånger.

– Vi har talat om vad som gäller. Det är vår inre övertygelse att inte rösta på Kent Ögren fler gånger, säger han.

Genom att nu kliva åt sidan hoppas Kent Ögren på att socialdemokraterna kan agera som en grupp.

– Jag sitter i landstingsstyrelsen fram till jul men efter det vet jag inte.

– Det är en sak att bli kritiserad av oppositionen och att medborgare hör av sig att och är arga. Det köper jag. Men att offentligt få ett knivhugg av ”partivänner”, och det sätter jag sådana där tecken runt, det känns rent fördjävligt om jag får använda de orden.

Om blankrösterna har han bara en sak att säga:

– Jag tycker att det är klädsamt att träda fram och jag kommer inte att undersöka vem de är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktskifte i landstinget Norrbotten

Mer i ämnet