Sjukvårdspartiet har överklagat

Uppdaterad
Publicerad

Nu har landstingsfullmäktiges beslut att avsätta det redan valda landstingsrådet Kenneth Backgård (NS) formellt överklagats till förvaltningsrätten för att det anses vara olagligt.

Det som hände före jul går under benämningen landstingskaoset och det började med ett överraskande val den 19 november.

Med röstsiffrorna 36-35 och två blanka röster blev sjukvårdspartisten Kenneth Backgård landstingsråd och socialdemokraten Kent Ögren förlorade den uppmärksammade maktkampen.

Maktskifte i landstinget Norrbotten

Den 25 november valdes sedan moderaten Mattias Karlsson som andre landsråd och vice ordförande i landstingsstyrelsen.

”Olagligt beslut”

Men de röd-gröna partierna drev frågan om ett ”omtag” och Kent Ögren valde att inte kandidera till posten.

Ett oenigt presidium valde att med röstsiffrorna 2-1 att säga ja till förslaget att kalla till ett nytt fullmäktige och den 29 december valdes Maria Stenberg (S) och Glenn Berggård (V) till landstingsråd och Kenneth Backgård och Mattias Karlsson var plötsligt avsatta. 

Sedan dess har Sjukvårdspartiets ledande politiker i länet sagt att de ska överklaga beslutet till förvaltningsrätten och nu är det formellt av klarat.

”Vi anser att beslutet inte tillkommit i laga ordning. Fullmäktige har även överskridit sina befogenheter och beslutet strider mot lag eller annan författning.” skriver sjukvårdspartisterna Kenneth Backgård och Dan Ankarholm.

Bra med prövning

De två sjukvårdspartisterna är mycket kritiska till landstingets agerande och uppmanar förvaltningsrätten att riva upp det så kallade omtaget.

”Om ett oantastligt fullmäktigebeslut kan ändras mellan två mandatperioder med ett nytt beslut så väcks frågan om hur många gånger det kan ske? Kan en majoritet på detta sätt ta flera nya beslut ända tills man får ”rätt personer” på dessa inflytelserika poster?” skriver de.

”Tar det då”

Landstingsrådet Maria Stenberg (S), som valdes i stället för Kenneth Backgård, vill också att förvaltningsrätten ska avgöra frågan.

– Jag tycker att det är bra att vi får en rättslig prövning på det så att vi slipper  debatterna i fullmäktige om att det var ett olagligt beslut, säger hon.

Men om förvaltningsrätten går på sjukvårdspartiets linje så måste du avgå som landstingsråd och lämna plats för Kenneth Backgård – hur skulle det kännas?

– Kan jag få ta det då...om det överhuvudtaget blir aktuellt, säger Maria Stenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktskifte i landstinget Norrbotten

Mer i ämnet