Inge Andersson (S) kommunalråd Boden Foto: SVT

Dyr vårdnota för kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Bodens kommuns nota för att färdigbehandlade patienter vid Sunderby sjukhus inte tas hem till ett korttidsboende är hög – 5.000 kronor per person och dygn.

Kommunalrådet Inge Andersson (S) säger till SVT Nyheter Norrbotten att han inte har någon anledning att tvivla på läkarnas larm om att patientsäkerheten vid sjukhuset är hotad.

–Det är deras upplevelse och jag tror att den är riktig, säger han.

5.000 kronor i dygnskostnad

En stor förklaring är platsbristen vid de kommunala korttidsboendena  som gör att många färdigbehandlade patienter ligger kvar.

–Vi måste ta tag i det här nu. Vi måste hitta en framtida långsiktig lösning tillsammans med region Norrbotten, säger Inge Andersson.

Den kommunala notan är också hög – 5.000 kronor per person och dygn.

På onsdagen låg 13 färdigbehandlade patienter från Boden kvar på sjukhuset.

Kostnaden för det är 65 000 kronor.

–Det är mycket pengar och det är dyrare än att ha dem hemma i Boden och därför försöker vi nu öppna fler korttidsplatser i den gamla lungkliniken. Vi siktar på att ha 15 till 20 nya platser innan sommaren, säger Inge Andersson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.