Foto: SVT

Tiotals vittnen förhörda

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i norra Lappland utreder just nu vad som kan ha orsakat dödsolyckan i Gällivare. – Vi har genomfört förhör med så många vi kan, säger gruppchefen för utredningsgruppen i norra Lappland, Fredrik Söderlind.

Det var vid 14:40–tiden på nyårsaftonen som dödsolyckan på Malmbergsleden i Gällivare inträffade. Fyra personer omkom, varav ett barn på tre år. De andra tre personerna var en 35–årig man, en 72–årig man och en kvinna i 70–årsåldern. Ytterligare ett barn i tioårsåldern skadades allvarligt och fick vårdas på intensivvårdsavdelningen. På söndagen kunde hon dock flyttas till barnavdelningen.

Flertal förhör

De första uppgifterna pekade på att det var en personbil på väg mot Gällivare som kom över på fel sida. I den satt den omkomne mannen och barnet. Bilen krockade sedan med en annan bil där den tredje omkomne mannen och svårast skadade kvinnan satt. Efter förhör med ett flertal vittnen säger polisen att händelseförloppet har styrkts.

– Vi har genomfört förhör med så många vi kan. De uppgifter som har framkommit är att det är en bil som kommit från Malmbergshållet, fått kast och kört rakt över andra körfältet och sen frontalkrockat med mötande bil. Så deras uppgifter vi har fått i förhör har styrkt händelseförloppet, säger Fredrik Söderlind, gruppchef för utredningsgruppen i norra Lappland.

Brottsmisstanke kvarstår

Nio vittnen har förhörts hittills och under måndagen fortsätter förhören. Efter olyckan upprättades en anmälan om vårdslöshet i trafiken samt vållande till annans död. Misstanken om brott kvarstår.

– Vi har inte tagit ett nytt beslut utan brottsmisstanken kvarstår fortfarande. Vi måste först göra en bedömning om hur bilen kom över, hur hög hastighet den hade och om det var vårdslöskörning. Där måste vi skapa en tydlig bild först och främst, säger Fredrik Söderlund, gruppchef för utredningsgruppen i norra Lappland.

Klart i veckan

Polisen har även dokumenterat spår, märken och bromsspår för att få en viss uppfattning om hur olyckan kan ha gått till. En teknisk undersökning av bilen ska även genomföras under veckan. Enligt gruppchefen Fredrik Söderlind var det inget speciellt med vägunderlaget heller.

– Vi borde ha en hyfsad koll på vad som har hänt i början av veckan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.