Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många kommer tulla på reglerna” – Hör fler som kritiserar eldningsförbudet Foto: Erica Olofsson/SVT

Eldningsförbud av trädgårdsavfall upprör – men chans till dispens

Uppdaterad
Publicerad

Sedan årsskiftet är eldning av trädgårdsavfall på tomten förbjuden enligt ett nytt EU-direktiv. Något som lett till förvirring vid landets kommuner där man ska tolka reglerna och irritation bland kommuninvånare. Men det finns chans till dispens.

Bestämmelserna trädde i kraft 1 januari i år och handlar egentligen om att öka återvinningen av bioavfall. Att man inte får elda upp avfallet blir en indirekt effekt.

Nu måste trädgårdsavfallet istället komposteras eller lämnas till en avfallsstation.

-Vi behöver reda ut den här frågan och förstå hur vi ska tolka den nya lagstiftningen för det har ju inte varit helt tydligt, säger Lina Andersson vid Luleå kommun.

”Lagstiftningen är otydlig och motstridig”

Flera kommuner har dock redan valt att bevilja dispens från de nya reglerna. Exempelvis för dem som bor på en plats som ligger långt från en avfallsstation.

Men kommunernas branschorganisation Avfall Sverige anser att lagstiftningen är otydlig och motstridig vad gäller de fortsatta möjligheterna att bränna trädgårdsavfall.

Och nu brottas många kommuner med hur de ska tolka de nya reglerna samtidigt som frågor från kommuninvånarna strömmar in.

– Ja det är ju många som ringt in och är osäkra på hur de ska göra, säger Lina Andersson vid Luleå kommun.

Men kan ni svara på om ni kommer gå den hårda vägen eller ge mer dispens?

– Det kan jag inte svara på i dagsläget.

”Tulla på reglerna”

Flera privatpersoner som SVT pratat med tror inte att folk kommer följa de nya reglerna.

– Jag tror att folk kommer strunta i de här direktiven. Många kommer definitivt tulla på reglerna, säger Torbjörn Billegren från Luleå.

I videon hör du kritiska röster från flera kommuninvånare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.